Doorzoek onze website

Inhome monteurs VolkerWessels Telecom geslaagd

Tien weken geleden gingen ze van start; acht deelnemers die het vak van Inhome monteur wilden leren bij VolkerWessels Telecom (VWT). De praktijklessen werden gevolgd bij Dirksen Opleidingen. Ze zijn nu voor het eerst zelfstandig op pad. We spreken met een trotse en betrokken opleidingscoördinator Cor Rombout (VWT) en met Koen Cuppen (opleidingsadviseur van Dirksen). Hoe is dit maatwerkopleidingstraject verlopen?

Praktijkleren
Tijdens de tien weken durende opleiding waren er ‘maar’ vier meeloopdagen met een ervaren monteur. Het zwaartepunt van de training lag op het praktijkleren in het praktijklokaal. Elke dag gingen de deelnemers oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Gaten boren, schroeven draaien, afstand nemen (om te zien of de installatie echt recht hangt), kabels trekken, kabels aansluiten en testen. Alle denkbare situaties kwamen voorbij. Juist door deze veelzijdige opzet, hebben de deelnemers in korte tijd veel geleerd.

Evaluatiemomenten
Nadat een opdracht afgerond was, werd de opdracht samen nagelopen. Ze dachten na over ‘wat ging er goed’, ‘wat ging er mis’ en ‘welke gedachten had je bij het uitvoeren’. Tot slot werd er ook op tijd geoefend. Want het werk moet niet alleen secuur, maar ook vlot afgerond kunnen worden. De praktijklessen waren in handen van twee ervaren praktijkleraren. Het is volgens Cor goed geweest dat zij ook wat van hun persoonlijkheid in de aansturing hebben gelegd. In het werkveld krijg je ook te maken met allerlei karakters van leidinggevenden, klanten en collega’s.

Basis xDSL vormde een uitdaging
“Het is allemaal heel goed gegaan”, vertelt Cor opgetogen. “Precies zoals ik hoopte. Het enige vak dat voor de deelnemers moeizaam ging, was Basis xDSL voor Access Service. Dat is altijd al lastige stof. Je leert dan eigenschappen van de koperparen in het aansluitnet voor xDSL kennen. Na de training moet je betekenis van demping, overspraak, symmetrie en impulsruis kunnen uitleggen en ken je de meest voorkomende foutoorzaken van xDSL verbindingen. Vanwege corona hebben we deze basiscursus voor xDSL grotendeels online, via zelfstudie, gedaan. Misschien dat we hiervoor weer een klassikaal moment moeten inlassen, of wat meer tijd beschikbaar moeten stellen.”

Meer dan een monteur
Gelukkig hebben we geen last gehad van onverwachte gebeurtenissen. Af en toe viel er iemand een dagje uit, omdat er een coronatest gedaan moest worden, maar niemand is ziek geworden. Het is jammer dat er 1 deelnemer door het ijs is gezakt, maar je weet dat dat kan gebeuren. We hebben nu 7 monteurs paraat die niet alleen goede Inhome monteurs zijn, maar ook goede basisinstallateurs. Ik ben een tevreden man,” vertelt Cor.

Maatwerktraject
VWT en Dirksen Opleidingen hebben samen al honderden monteurs opgeleid, maar bij deze klas is er geleerd van alle voorgaande ervaringen, en daarom is het traject weer net iets anders vormgegeven dan voorheen (Lees daarover meer in het eerder verschenen artikel: Nieuwe Inhome monteurs binnen tien weken paraat bij VolkerWessels Telecom). “Deze nieuwe manier van selecteren, lesgeven en praktijkleren bevalt uitstekend,” zegt Cor. “Als we in de toekomst weer een klasje gaan opleiden, wil ik dat zo blijven doen.” Koen vult aan: “Dat is het mooie van maatwerktrajecten. Je kunt het inrichten naar wens van de klant. Rekening houdend met tijd, geld en het gewenste eindresultaat is alles bespreekbaar.”

Maatwerk ook iets voor jouw organisatie?
Heb je binnen je organisatie behoefte aan (extra) training voor je medewerkers?
Lees meer over onze maatwerktrajecten voor bedrijven

Maatwerk cases

Vragen?
Neem contact op met onze opleidingsadviseur:

Koen Cuppen
kcuppen@dirksen.nl
T 026 - 3 544 640
M 06 - 11 35 45 33