Doorzoek onze website

Succesvol opleidingstraject bij KLM: “Ik heb ongekend veel geleerd”

Peter Friederich en Brian van Berkel, beiden werkzaam bij KLM, volgden twee maanden lang samen met vijf collega’s een opleidingstraject over elektronica. KLM merkte dat de elektronica kennis van hun onderhoudspersoneel dat van mbo afkomt onvoldoende is. KLM gaf Dirksen Opleidingen de opdracht om de elektronica kennis op peil te brengen.

Het werd een maatwerktraject bij KLM op locatie, waarin Dirksen binnen acht weken de lesstof van de modules Elektriciteitsleer, Analoge elektronica en Digitale elektronica 1 behandelde. Alle deelnemers zijn geslaagd voor het traject en kijken terug op een intensieve, maar leerzame periode. Peter en Brian delen hun ervaringen.

Praktijkopstellingen voor verduidelijking lesstof

Simulator technician Brian, werkt net bij KLM. Hij pleegt onderhoud aan de flight simulators en heeft vooral voor de wat oudere simulators elektronica kennis nodig. Hiervoor volgde hij de mbo-opleidingen Mechanica en Avionica. “Ik heb ongekend veel geleerd. Ik heb tijdens dit opleidingstraject meer geleerd dan in al die jaren van het mbo. Wij kregen wel Elektriciteitsleer op het mbo, maar wij zijn nooit met de praktijk bezig geweest. Dirksen verzorgde praktijkopstellingen tijdens het traject. Dan gaat de knop om en wordt de lesstof veel duidelijker,” vertelt Brian.

Betere communicatie met technici

Peter, Production Preparation Engineer bij KLM, is verantwoordelijk voor de onderhoudsvoorschriften van elektronische vliegtuigcomponenten. Peter: “Ik ben zelf niet met elektronica aan het werk, maar heb wel elektronica kennis nodig om goed te kunnen communiceren met de technici. Door dit opleidingstraject kan ik vragen van technici sneller beantwoorden. Ik herken sneller de componenten in schakelingen.”

Actieve lesmethode

De deelnemers hadden vijf dagen in de week les, acht weken lang. Peter: “Ik begon zelfs te dromen van elektronica. De OpAmps, MosFET’s en de transistors vlogen ’s nachts rondjes in mijn hoofd. Het was zeer intensief, maar de acht weken zijn voorbij gevlogen. De docent hanteert een actieve lesmethode. Hij schrijft alles op flip-overs en laat ons aantekeningen maken. De volgende dag leggen de deelnemers aan elkaar de theorie uit, die de dag ervoor behandeld is. Het aan elkaar uitleggen en de herhaling zorgen ervoor dat de stof beter blijft hangen en je het ook beter kunt verwoorden. Je herkent daardoor sneller de hiaten in je kennis.”

Brian vult aan: “Ik heb nog nooit een docent gehad die zo gemotiveerd is. Hij gaf ons allen continu het vertrouwen dat wij het gaan halen. Hij stond altijd voor ons klaar, legde de lesstof goed uit en nam daar de tijd voor. Het was ook prettig om in een kleine groep les te krijgen, in een grote klas ontstaat snel rumoer.”

Vervolgstudie
Peter heeft de smaak van het studeren te pakken: “Ik kende Dirksen al en weet dat het hoog staat aangeschreven. Ik wil mij graag verder ontwikkelen en ga een bacheloropleiding volgen bij Hogeschool Dirksen.”

Tweede KLM-groep van start
De tweede KLM-groep is van start gegaan met het elektronica opleidingstraject. Dat worden weer hele leuke, intensieve weken. Samen met de deelnemers maken wij het traject weer tot een succes!

Bootcamp Basis elektronica
Dit opleidingstraject hebben wij nu ook opgenomen in ons open opleidingsaanbod. De bootcamp wordt gegeven in kleine klassen van 6 tot 10 personen waarin alle aspecten van elektronica behandeld worden. Aansluitend op de lessen doe je examen voor één van onze elektronicacertificeringen.
Meer info bootcamp Basis elektronica >>