Je kunt bij ons veilig klassikale trainingen volgen en examen doen. Bekijk hier onze coronamaatregelen.

Doorzoek onze website

Vragen en antwoorden

Op deze pagina beantwoorden wij veelgestelde vragen aan Dirksen. Zit je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder. 
Bel 026 - 3 544 644 of mail naar voorlichting@dirksen.nl.

Wanneer heb ik recht op vrijstellingen?
Ik doe liever geen examen. Kan dat?
Hoe vind ik de opleiding die ik zoek?
Kan ik langer over mijn studie doen?
Kan ik blijven werken als ik studeer?
Kan ik ook vanuit het buitenland studeren?
Wat is DirksenPlaza en hoe werkt het?
Zijn de studiekosten aftrekbaar?
Zijn er mogelijkheden voor tegemoetkoming in de studiekosten?
Hoe weet ik welke opleiding voor mij geschikt is?
Wat houdt NVAO-accreditatie precies in?
Ik heb weinig ervaring met studeren. Lukt het mij dan?
Kan ik examen in het buitenland afleggen?
Kan ik een verklaring krijgen dat ik de cursus heb gevolgd?
Ik ben mijn certificaat of diploma kwijt, kan ik deze opnieuw ontvangen?
Moet ik huiswerk inzenden?
Is de einddatum van mijn studieplanning definitief?
Kan ik mijn studie voortijdig beëindigen?
Wat is de voertaal van de opleiding?
Stel dat ik een studiepakket bestel en het voldoet niet aan mijn verwachtingen? Mag ik het pakket dan terugsturen?
Kan ik een proefles volgen?
Kan ik een cursus inzien voordat ik hem bestel?

Wanneer heb ik recht op vrijstellingen? 
Bij onze erkende mbo- en hbo-opleidingen zijn vrijstellingen mogelijk. Om vrijstellingen aan te vragen kun je een verzoek indienen samen met kopieën van je diploma's bij de vrijstellingscommissie. Deze commissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor de door jou aangevraagde vrijstelling(en). Alleen opleidingen die je hebt afgesloten met tenminste een voldoende resultaat, gebaseerd op een afgelegd examen, worden in beschouwing genomen. Een “bewijs van deelname” geeft je geen recht op vrijstelling. Bij herziening van het opleidingsprogramma worden de toegekende vrijstellingen opnieuw beoordeeld. 
Vrijstelling aanvragen >

Ik doe liever geen examen. Kan dat?
Bij de meeste opleidingen van Dirksen heb je de mogelijkheid de opleiding af te ronden met een examen of een eindtoets, maar dit is niet verplicht. Kies je voor een opleiding zonder examen of eindtoets dan kun je toch een verklaring van deelname aanvragen. Dat is een bewijs dat je de opleiding hebt gevolgd, met de behaalde huiswerkresultaten. Je moet dan natuurlijk wel huiswerk hebben ingestuurd. 

Hoe vind ik de opleiding die ik zoek? 
Je kunt op verschillende manieren naar de opleiding zoeken die bij je past. Wanneer je via het menu bovenin op 'Opleidingen' klikt, zie je een overzicht van de technieken waarbinnen wij opleidingen verzorgen. Wanneer je op een techniek klikt, vind je alle opleidingen die onder die techniek vallen, weergegeven in een leerlijn. Als je niet precies weet waar je opleiding onder valt, gebruik dan de grote zoekbalk. Via de zoekresultaten kun je zoeken op de soort opleiding die je wenst: training, zelfstudie + klassikaal, zelfstudie, e-learning, (her)certificering, mbo-opleiding en hbo-opleiding. Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met de afdeling voorlichting voor een vrijblijvend advies, te bereiken via het telefoonnummer 026 - 3 544 644 of via de mail voorlichting@dirksen.nl.

Kan ik langer over mijn studie doen? 
Bij Dirksen is dit geen probleem. De gemiddelde studieduur varieert van 2-5 maanden. De gemiddelde studieduur van de cursus of training staat vermeld in de studiegids en op deze site. Je hebt recht op studiebegeleiding gedurende de vermelde studieduur tot maximaal twee jaar na de inschrijfdatum. Wil je na deze twee jaar de studiebegeleiding verlengen, dan is dit mogelijk indien de lesstof nog niet is vervangen of vervallen. Je kunt schriftelijk een verzoek tot verlenging doen. Voor de verlenging van de studiebegeleiding brengen wij een bedrag van € 150,- per jaar in rekening.

Kan ik blijven werken als ik studeer? 
De studies van Dirksen zijn speciaal ontwikkeld voor zelfstudie. Voor zowel de mbo- als de hbo-deeltijdopleidingen is het zelfs een vereiste dat je werkzaam bent in een voor de studie relevante werkomgeving.

Kan ik ook vanuit het buitenland studeren? 
Ook vanuit het buitenland kun je studeren en examen doen bij Dirksen. De studiebegeleiding verloopt grotendeels online (DirksenPlaza). Vraag naar de mogelijkheden bij de afdeling studievoorlichting.

Wat is DirksenPlaza en hoe werkt het? 
Met DirksenPlaza bieden wij je een zeer complete online leeromgeving. Via DirksenPlaza kun je onbeperkt inloggen op je eigen studieplek en zie je in één oogopslag voor welke modules je bent ingeschreven en welke huiswerkresultaten je tot nu toe behaalde. Dit maakt je vorderingen inzichtelijk. Je ziet direct het resultaat van je studie-inspanningen. Je stuurt de huiswerkvragen in en je krijgt ze razendsnel gecorrigeerd retour. Binnen enkele seconden weet je of je de lesstof voldoende beheerst. Je studieresultaten blijven staan. Je kunt dus ook later zien welke vragen je juist of onjuist hebt beantwoord. Dit is zeker van waarde bij de voorbereiding op je examen. Ook heb je via DirksenPlaza voor inhoudelijke vragen direct contact met je docent. Zo blijf je gefocust en gemotiveerd. 

Zijn studiekosten aftrekbaar? 
Studiekosten en scholingsuitgaven zijn in veel gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Zo krijg je belastinggeld terug en betaalt de fiscus mee aan je studie bij Dirksen. Aan deze aftrek zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Zijn er mogelijkheden voor tegemoetkoming in de studiekosten? 
Bij beroepsgerichte opleidingen betaalt je werkgever vaak mee. Informeer hier dus altijd even naar bij je opleidings- of personeelsfunctionaris. Dirksen heeft met veel bedrijven een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Hierdoor krijg je als medewerker korting op het cursusgeld. Zie voor meer mogelijkheden het artikel Tegemoetkoming in de studiekosten.

Hoe weet ik welke opleiding voor mij geschikt is? 
In de opleidingsinformatie staat altijd duidelijk omschreven voor wie de opleiding is bedoeld en wat je leert tijdens de opleiding (leerdoelen).

Wat houdt NVAO-accreditatie precies in? 
De opleidingen van Hogeschool Dirksen zijn officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De NVAO borgt op onafhankelijke wijze de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen door middel van het beoordelen van opleidingen en het verlenen van een keurmerk en draagt bij aan de bevordering van deze kwaliteit. Daarnaast levert de NVAO een bijdrage aan het vergroten van het kwaliteitsbewustzijn binnen het hoger onderwijs en bevordert zij de positionering van het hoger onderwijs in nationaal en internationaal perspectief. Alleen NVAO-geaccrediteerde opleidingen zijn officieel erkend en leiden op tot officiële hbo-diploma's. 

Ik heb weinig ervaring met studeren. Lukt het mij dan?
Wij doen er alles aan om je studie tot een succesvol einde te brengen. Wij begeleiden je van het kiezen van de juiste studie tot en met het voorbereiden van je examen. Onze opleidingen worden "in huis" ontwikkeld. Dat doen wij samen met een team van gemotiveerde docenten en auteurs. Al deze mensen hebben ruime praktijkervaring en dragen hun kennis graag aan jou over. Ons lesmateriaal is modulair opgebouwd en is speciaal ontwikkeld voor afstandsonderwijs volgens een vast didactisch principe. Je vindt veel voorbeelden uit de praktijk, vragen, opdrachten en bondige samenvattingen. Hierdoor studeer je actief en blijf je gemotiveerd. Vrijwel elke cursus bevat een eindles, waarmee je kunt controleren of je de lesstof voldoende beheerst en of je uiteindelijk klaar bent voor het examen.

Kan ik examen in het buitenland afleggen?
Ook vanuit het buitenland kun je examen doen bij Dirksen. Vraag naar de mogelijkheden bij de afdeling studievoorlichting via het telefoonnummer 026 - 3 544 644 of per mail voorlichting@dirksen.nl.

Kan ik een verklaring krijgen dat ik de cursus heb gevolgd?
De meeste opleidingen van Dirksen kun je afsluiten met een examen of een eindtoets. Kies je voor een opleiding zonder examen of eindtoets dan kun je meestal een verklaring van deelname aanvragen. Dat is een bewijs dat je de opleiding hebt gevolgd, met het gemiddelde huiswerkcijfer. Je moet dan natuurlijk wel huiswerk hebben ingestuurd.

Ik ben mijn certificaat of diploma kwijt, kan ik deze opnieuw ontvangen?
Behaalde certificaten en diploma's worden éénmaal verstrekt. Mocht je een verklaring van je behaalde certificaat of diploma willen ontvangen, dan kun je dit aanvragen via examens@dirksen.nl. Wij brengen per verklaring € 10,- in rekening. Vermeld in de mail: 

  • je relatienummer;
  • naam van het certificaat/diploma waarvoor je een verklaring wilt ontvangen;
  • het mailadres voor het verzenden van de factuur en de verklaring.


Zodra wij de betaling ontvangen hebben, ontvang je de verklaring per mail. 

Moet ik huiswerk inzenden?
Het inzenden van huiswerk via DirksenPlaza is niet verplicht. Wij raden je echter wel aan om je huiswerk in te zenden. Dit maakt je vorderingen inzichtelijk. Je ziet direct het resultaat van je studie-inspanningen. Je stuurt de huiswerkvragen in en je krijgt ze razendsnel gecorrigeerd retour. Binnen enkele seconden weet je of je de lesstof voldoende beheerst.

Is de einddatum van mijn studieplanning definitief?
Je hebt tot twee jaar na inschrijving gegarandeerde studiebegeleiding. De gemiddelde studieduur varieert van 2-5 maanden. Wil je na deze twee jaar de studiebegeleiding verlengen, dan is dit mogelijk indien de lesstof nog niet is vervangen of vervallen. Je kunt schriftelijk een verzoek tot verlenging doen. Voor de verlenging van de studiebegeleiding brengen wij een bedrag van € 150,- per jaar in rekening.

Kan ik mijn studie voortijdig beëindigen? 
Je kunt te allen tijde middels een e-mail of brief opzeggen. Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die bij je past. Daarom kun je, wanneer je je inschrijft voor een studie, het cursusmateriaal twee weken inzien. Als je het binnen twee weken onbeschadigd retour zendt, vervalt je inschrijving. Als bijdrage in de administratie- en verzendkosten brengen wij € 25,- in rekening. Na deze 2 weken geldt voor zelfstudies een opzegtermijn van drie maanden. Dit geldt met ingang van de maand volgend op de opzegging. De wederzijdse rechten en verplichtingen eindigen na deze opzegtermijn. Reeds tevoren betaalde cursusgelden betalen wij aan je terug, voor zover deze betrekking hebben op de periode na het beëindigen van de overeenkomst. Dit geldt niet voor de bijgeleverde apparatuur en reeds betaald examengeld. 

Bij de cursussen met mondelinge begeleiding of praktijkdagen geldt: bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus brengen wij geen kosten in rekening. Bij annulering binnen 2 weken voor aanvang van de cursus bedragen de annuleringskosten 50% van het cursusgeld en binnen 1 week is het volledige cursusgeld verschuldigd. Je kunt uitsluitend schriftelijk annuleren. 

Wat is de voertaal van de opleiding?
Alle opleidingen van Dirksen zijn Nederlandstalig tenzij anders staat vermeld in de opleidingsinformatie.

Stel dat ik een studiepakket bestel en het voldoet niet aan mijn verwachtingen? Mag ik het pakket dan terugsturen? 
Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die bij je past. Daarom kun je, wanneer je je inschrijft voor een studie, het cursusmateriaal twee weken inzien. Als je het binnen twee weken onbeschadigd retour zendt, vervalt je inschrijving. Als bijdrage in de administratie- en verzendkosten brengen wij € 25,- in rekening.

Kan ik een proefles volgen? 
Op onze site vind je bij veel van onze cursussen een proefles. Is er geen proefles beschikbaar, neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik een cursus inzien voordat ik hem bestel? 
Op onze site vind je bij veel van onze cursussen een proefles. Ook is het mogelijk om op afspraak het cursusmateriaal op ons hoofdkantoor in Elst te komen bekijken. Neem hiervoor contact met ons op via het telefoonnummer 026 - 3 544 644 of via de mail 
voorlichting@dirksen.nl.