Doorzoek onze website

Vragen en antwoorden

Op deze pagina beantwoorden wij veelgestelde vragen aan Dirksen. Zit je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag verder. 
Bel 026 - 3 544 644 of mail naar voorlichting@dirksen.nl.Mijn STAP-budget aanvraag is afgekeurd en ik wil de opleiding of training hierdoor niet meer volgen. Kan ik annuleren? 
Welke voorwaarden zitten er aan het STAP-budget?
Wanneer heb ik recht op vrijstellingen?
Ik doe liever geen examen. Kan dat?
Hoe vind ik de opleiding die ik zoek?
Kan ik langer over mijn studie doen?
Kan ik blijven werken als ik studeer?
Kan ik ook vanuit het buitenland studeren?
Hoe weet ik welke opleiding voor mij geschikt is?
Kan ik examen in het buitenland afleggen?
Kan ik een verklaring krijgen dat ik de cursus heb gevolgd?
Ik ben mijn certificaat of diploma kwijt, kan ik deze opnieuw ontvangen?
Kan ik mijn studie voortijdig beëindigen?
Wat is de voertaal van de opleiding?
Stel dat ik een studiepakket bestel en het voldoet niet aan mijn verwachtingen? Mag ik het pakket dan terugsturen?
Kan ik een proefles volgen?
Kan ik een cursus inzien voordat ik hem bestel?

Mijn STAP-budget aanvraag is afgekeurd en ik wil de opleiding of training hierdoor niet meer volgen. Kan ik annuleren?
Op het moment dat jij je aanmeld voor onze training (met of zonder STAP-aanmeldbewijs) ga jij akkoord met onze inschrijf- en annuleringsvoorwaarden. Deze blijven wij hanteren op het moment dat jou aanvraag wordt afgekeurd. Aanmelden onder voorbehoud van het STAP-budget is niet mogelijk. 

Welke voorwaarden zitten er aan het STAP-budget?
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je ontvangt geen AOW
- De training, opleiding of zelfstudie moet te vinden zijn in het scholingsregister
- Het goedgekeurde bedrag wordt rechtstreeks betaalt aan de opleider

Wanneer heb ik recht op vrijstellingen? 
Bij onze erkende mbo- en hbo-opleidingen zijn vrijstellingen mogelijk. Om vrijstellingen aan te vragen kun je een verzoek indienen samen met kopieën van je diploma's bij de vrijstellingscommissie. Deze commissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor de door jou aangevraagde vrijstelling(en). Alleen opleidingen die je hebt afgesloten met tenminste een voldoende resultaat, gebaseerd op een afgelegd examen, worden in beschouwing genomen. Een “bewijs van deelname” geeft je geen recht op vrijstelling. Bij herziening van het opleidingsprogramma worden de toegekende vrijstellingen opnieuw beoordeeld. 
Vrijstelling aanvragen >

Ik doe liever geen examen. Kan dat?
Bij de meeste opleidingen van Dirksen heb je de mogelijkheid de opleiding af te ronden met een examen of een eindtoets, maar dit is niet verplicht. Kies je voor een opleiding zonder examen of eindtoets dan kun je toch een verklaring van deelname aanvragen. Dat is een bewijs dat je de opleiding hebt gevolgd, met de behaalde huiswerkresultaten. Je moet dan natuurlijk wel huiswerk hebben ingestuurd. 

Hoe vind ik de opleiding die ik zoek? 
Je kunt op verschillende manieren naar de opleiding zoeken die bij je past. Wanneer je via het menu bovenin op 'Opleidingen' klikt, zie je een overzicht van de technieken waarbinnen wij opleidingen verzorgen. Wanneer je op een techniek klikt, vind je alle opleidingen die onder die techniek vallen, weergegeven in een leerlijn. Als je niet precies weet waar je opleiding onder valt, gebruik dan de grote zoekbalk. Via de zoekresultaten kun je zoeken op de soort opleiding die je wenst: training, zelfstudie + klassikaal, zelfstudie, e-learning, (her)certificering en mbo-opleiding. Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met de afdeling voorlichting voor een vrijblijvend advies, te bereiken via het telefoonnummer 026 - 3 544 644 of via de mail voorlichting@dirksen.nl.

Kan ik langer over mijn studie doen? 
Bij Dirksen is dit geen probleem. De gemiddelde studieduur varieert van 2-5 maanden. De gemiddelde studieduur van de cursus of training staat vermeld in de studiegids en op deze site. Je hebt recht op studiebegeleiding gedurende de vermelde studieduur tot maximaal twee jaar na de inschrijfdatum. Wil je na deze twee jaar de studiebegeleiding verlengen, dan is dit mogelijk indien de lesstof nog niet is vervangen of vervallen. Je kunt schriftelijk een verzoek tot verlenging doen. Voor de verlenging van de studiebegeleiding brengen wij een bedrag van € 150,- per jaar in rekening.

Kan ik blijven werken als ik studeer? 
De studies van Dirksen zijn speciaal ontwikkeld voor zelfstudie. Voor zowel de mbo- als de hbo-deeltijdopleidingen is het zelfs een vereiste dat je werkzaam bent in een voor de studie relevante werkomgeving.

Kan ik ook vanuit het buitenland studeren? 
Ook vanuit het buitenland kun je studeren en examen doen bij Dirksen. De studiebegeleiding verloopt grotendeels online (DirksenOnline). Vraag naar de mogelijkheden bij de afdeling studievoorlichting.

Hoe weet ik welke opleiding voor mij geschikt is? 
In de opleidingsinformatie staat altijd duidelijk omschreven voor wie de opleiding is bedoeld en wat je leert tijdens de opleiding (leerdoelen).

Kan ik examen in het buitenland afleggen?
Ook vanuit het buitenland kun je examen doen bij Dirksen. Vraag naar de mogelijkheden bij de afdeling studievoorlichting via het telefoonnummer 026 - 3 544 644 of per mail voorlichting@dirksen.nl.

Kan ik een verklaring krijgen dat ik de cursus heb gevolgd?
De meeste opleidingen van Dirksen kun je afsluiten met een examen of een eindtoets. Kies je voor een opleiding zonder examen of eindtoets dan kun je meestal een verklaring van deelname aanvragen. Dat is een bewijs dat je de opleiding hebt gevolgd, met het gemiddelde huiswerkcijfer. Je moet dan natuurlijk wel huiswerk hebben ingestuurd.

Ik ben mijn certificaat of diploma kwijt, kan ik deze opnieuw ontvangen?
Behaalde certificaten en diploma's worden éénmaal verstrekt. Mocht je een verklaring van je behaalde certificaat of diploma willen ontvangen, dan kun je dit aanvragen via examens@dirksen.nl. Wij brengen per verklaring € 10,- in rekening. Vermeld in de mail: 

  • je relatienummer;
  • naam van het certificaat/diploma waarvoor je een verklaring wilt ontvangen;
  • het mailadres voor het verzenden van de factuur en de verklaring.


Zodra wij de betaling ontvangen hebben, ontvang je de verklaring per mail. 

Kan ik mijn studie voortijdig beëindigen? 
Je kunt te allen tijde middels een e-mail of brief opzeggen. Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die bij je past. Daarom kun je, wanneer je je inschrijft voor een studie, het cursusmateriaal twee weken inzien. Als je het binnen twee weken onbeschadigd retour zendt, vervalt je inschrijving. Als bijdrage in de administratie- en verzendkosten brengen wij € 25,- in rekening. Na deze 2 weken geldt voor zelfstudies een opzegtermijn van drie maanden. Dit geldt met ingang van de maand volgend op de opzegging. De wederzijdse rechten en verplichtingen eindigen na deze opzegtermijn. Reeds tevoren betaalde cursusgelden betalen wij aan je terug, voor zover deze betrekking hebben op de periode na het beëindigen van de overeenkomst. Dit geldt niet voor de bijgeleverde apparatuur en reeds betaald examengeld. 

Bij de cursussen met mondelinge begeleiding of praktijkdagen geldt: bij annulering tot 2 weken voor aanvang van de cursus brengen wij geen kosten in rekening. Bij annulering binnen 2 weken voor aanvang van de cursus bedragen de annuleringskosten 50% van het cursusgeld en binnen 1 week is het volledige cursusgeld verschuldigd. Je kunt uitsluitend schriftelijk annuleren. 

Wat is de voertaal van de opleiding?
Alle opleidingen van Dirksen zijn Nederlandstalig tenzij anders staat vermeld in de opleidingsinformatie.

Stel dat ik een studiepakket bestel en het voldoet niet aan mijn verwachtingen? Mag ik het pakket dan terugsturen? 
Het is belangrijk dat je de opleiding kiest die bij je past. Daarom kun je, wanneer je je inschrijft voor een studie, het cursusmateriaal twee weken inzien. Als je het binnen twee weken onbeschadigd retour zendt, vervalt je inschrijving. Als bijdrage in de administratie- en verzendkosten brengen wij € 25,- in rekening.

Kan ik een proefles volgen? 
Op onze site vind je bij veel van onze cursussen een proefles. Is er geen proefles beschikbaar, neem dan gerust contact met ons op.

Kan ik een cursus inzien voordat ik hem bestel? 
Op onze site vind je bij veel van onze cursussen een proefles. Ook is het mogelijk om op afspraak het cursusmateriaal op ons hoofdkantoor in Elst te komen bekijken. Neem hiervoor contact met ons op via het telefoonnummer 026 - 3 544 644 of via de mail 
voorlichting@dirksen.nl.