Doorzoek onze website

Servicemonteurs Radboudumc kiezen voor training Domotica- IoT installatie


De servicemonteurs van het Radboudumc ziekenhuis volgen de opleiding domotica - IoT installatie bij Dirksen Opleidingen. We spreken Theo van Kampen, hoofd van de subafdeling Uitvoering onderdeel van Vastgoed en Onderhoud van het Radboudumc ziekenhuis. Hij is lovend over de eerste contacten met Dirksen als opleider: “Jullie zijn heel flexibel.”

Met een bedcapaciteit van 609, ruim 11.000 medewerkers en 80 locaties is het Radboudumc een grote zorginstelling. De gebouwen, zowel oude als nieuwe panden, liggen verspreid over het terrein op het voormalige landgoed Heyendaal in Nijmegen op een oppervlakte van 440.000 m². Achter de schermen, bij de afdeling Uitvoering, werken twintig monteurs. Zij zijn het eerstelijns aanspreekpunt voor het oplossen van storingen en kleine reparaties op alle locaties van het ziekenhuis.

Domotica studie zelf kiezen
Theo vertelt: “In het Radboudumc mag je zelf kiezen welke opleiding je volgt. Mijn collega’s vonden de opleiding Domotica - IoT installatie van Dirksen het meest passend. In twee trainingsdagen leren ze onder meer hoe je een werkende domotica installatie oplevert voor diverse domotica toepassingen met IoT-technieken. Ook gaan ze scenes programmeren in gateway’s voor het automatiseren van processen zoals temperatuur, verlichting, screens, alarmsystemen, sprinklers, toegangsbeveiliging en combinaties hiervan.”

Complexere installaties
De afdeling VGO waar de afdeling Uitvoering deel van uitmaakt, heeft diverse installaties in beheer van oproep systemen tot WKO installaties. De afkorting WKO staat voor warmte-koudeopslag. Theo zegt: “Ik werk al jarenlang aan de e-kant. De tijd dat techniek uit draadjes en knoppen bestond is voorbij. Het gaat vandaag de dag om slimmere apparatuur die gebruiksvriendelijk, bedrijfszeker en energiezuinig is. Installaties zijn complexer en apparatuur wordt steeds meer gekoppeld. Dat vraagt om nieuwe kennis en inzichten voor onze afdeling."

Domotica en moderne zorg
Theo vertelt ook wat de patiënten van de domotica in het ziekenhuis gaan merken: “Patiënten die opgenomen zijn, kunnen bijvoorbeeld de verlichting, zonwering en kleine temperatuurinstellingen in hun kamer zelf gaan regelen. De bediening kan gaan via een applicatie op de eigen telefoon. Zo is het tandheelkunde gebouw recent uitgerust met enkele domotica oplossingen. Daarnaast zijn wij ons aan het voorbereiden op de domotica oplossingen die we gaan gebruiken in het nieuwe ziekenhuis. De bouw daarvan is pas gestart en ik verwacht dat we over drie jaar operationeel zijn.”

Tot slot
“Ik wens ze een leuke en leerzame cursus toe!”

Bekijk het volledige programma van de training domotica IoT - installatie >>