Doorzoek onze website

Achttien monteurs starten BBL-traject bij VolkerWessels Telecom

Achttien monteurs van VolkerWessels Telecom (VWT) zijn bezig met hun BBL-traject aan het Dirksen MBO-College. De leerling-inframonteurs hebben een arbeidsovereenkomst met VWT en volgen tegelijkertijd bij Dirksen een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) opleiding Monteur telecommunicatie infra. De aftrap voor dit BBL-traject is door Gienus Aalderink en Henk Lubbers, en de andere teambegeleiders, gegeven in Papendrecht, Uden en ‘t Harde.

De mbo-opleiding duurt gemiddeld twee jaar. Uniek aan dit BBL-traject is dat elke student op zijn eigen tempo de stof gaat volgen en dus ook eerder klaar kan zijn. Sommige deelnemers kregen een vrijstelling voor vakken waarvoor zij al certificaten hebben. Nadat alle vakken succesvol afgerond zijn, ontvangen de monteurs een mbo-2 diploma. 

BBL werken en leren in de telecom
Al tijdens de opleiding werken de aanstaande inframonteurs aan nieuwe en bestaande data- en telecommunicatie infrastructuren, zoals aanleg en onderhoud van televisie, telefonie en internetdiensten. Gienus vertelt: “We werken vanuit de 70% + 20% + 10% = 100% performance gedachte. Zoals bij elke BBL-studie leer je de meeste stof (70%) door in de praktijk te werken, 20% door coaching en feedback en 10% in theorielessen. We besteden overigens niet alleen aandacht aan het bijbrengen van vakkennis. We trainen ook op motivatie, analytisch vermogen, klantvriendelijkheid en kostenbewustzijn. Dat zijn ook belangrijke eigenschappen voor een goede VWT inframonteur.”

Team van begeleiders
Naast de beide docenten, staat er een heel team klaar voor begeleiding van de leerling-inframonteurs, waaronder een algemeen studieadviseur, een buddy en een teammanager. De buddy is een ervaren telecommonteur die optreedt als praktijkbegeleider. De studievoortgang is zichtbaar in een online leeromgeving. Gienus: “Dit is echt een maatwerktraject waarbij we veel rekening houden met de bestaande kennis van de student, de werkomstandigheden en de werkdruk. We plannen de lessen en examens flexibel in rondom het werkschema. Dat is wel zo prettig voor de klant en de student.