Databases

De kern van ieder informatiesysteem is een database. In een database worden gegevens gestructureerd opgeslagen en met elkaar in verband gebracht. Het volledig en actueel houden van deze gegevens kost een organisatie veel geld. Het ontwerp moet daarom goed aansluiten op de informatiebehoefte. Met onze cursus Databases krijg je ervaring in het opstellen van een ontwerprapport, de realisering van een werkende database en van werkende rapportages.
Prijs € 455,00 excl. 21% btw
Studieduur 2 maanden bij een studietempo van 6-8 uur per week.
Locatie(s) Maarssen
Studievorm(en) Zelfstudie met online begeleiding
Zelfstudie met online begeleiding + 2 praktijkdagen van 4 uur

Technisch en niet-technisch georiënteerde medewerkers die inzicht willen krijgen in het ontwerp van een database en die daarnaast praktische vaardigheden willen opdoen in de bouw van een database in MS Access. Na deze module ben je in staat eenvoudige administraties te ontwerpen en te bouwen.

Databases

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

De cursus is zeer praktijkgericht. De cursus geeft je niet alleen een brede kijk op het vakgebied databaseontwerp, -ontwikkeling en -beheer, maar door de praktijkopdracht doe je tevens ervaring op.

Theorie

 • databasemanagementsystemen
 • gegevens
 • informatiebehoefte
 • normaliseren
 • databaseontwerp
 • objectmodel
 • relationele databases
 • gegevensmodel
 • Structured Query Language (SQL)
 • bouw, implementatie en beheer van databases

Praktijk
Door de praktijkopdracht doe je ervaring op met:

 • Het maken van een ontwerprapport waarin je de informatiebehoefte analyseert en van daaruit een logisch model maakt (het objectmodel) dat je met de toekomstige gebruikers kunt bespreken. Vervolgens zet je dit model om naar een technisch model (het gegevensmodel) op basis waarvan je de database kunt ontwikkelen en  rapportages kunt definiëren.
 • Het maken van een werkende database (bij voorkeur in MS Access) op basis van je eigen ontwerp. Hierbij leg je de ontworpen gegevensstructuur vast in MS Access, je vult de tabellen handmatig met testgegevens en je maakt de benodigde overzichten met behulp van SQL. De communicatie met een database verloopt veelal via een webapplicatie, maar omdat dit een andere discipline is valt het onderdeel webapplicaties buiten deze cursus.

Materiaal
Het cursusgeld is inclusief les- en oefenmateriaal. Het databasepakket MS Access dien je zelf aan te schaffen, het maakt onderdeel uit van MS Office.

Examen
Deze module sluit je af met de hiervoor beschreven praktijkopdracht. Als je deze voldoende maakt, ontvangt je een certificaat.

Kies de studievorm die bij je past:

Zelfstudie met online begeleiding
Je studeert op jouw manier, waar en wanneer je wilt en wordt daarbij online begeleid door een docent. Via de online leeromgeving maak je je studieplanning, heb je contact met je docent en kun je binnen enkele seconden je huiswerk controleren. Waardeer je de studievrijheid van een zelfstudie, maar wil je graag een extra steuntje in de rug, kies dan voor de onderstaande studievorm:

Zelfstudie met online begeleiding + 2 praktijkdagen van 4 uur
Tijdens de praktijkdagen geeft de docent een toelichting op de te bestuderen lesstof, en maak je de nodige objectmodellen, gegevensmodellen en SQL-opdrachten. Ook geeft het je de gelegenheid direct vragen te stellen aan de docent en medestudenten. De praktijkdagen worden van 16:30 – 20:30 uur verzorgd in ons trainingscentrum in Maarssen.

Studievormen

Zelfstudie met online begeleiding € 455,00 excl. 21% btw
Zelfstudie met online begeleiding + 2 praktijkdagen van 4 uur € 705,00 excl. 21% btw