Doorzoek onze website

Meer kennis in huis

Jort Rensen is Process Engineer bij Marine Service
Noord. Een bedrijf dat werktuigbouwkundige systemen voor machinekamers en ladingsystemen van allerlei soorten schepen levert. Het stukje besturing uit deze systemen wordt op dit moment uitbesteed, maar daar wil het bedrijf graag meer controle over hebben. Jort volgt daarom de cursus PLC-programmeren. 

Doelgericht
‘Het doel voor mij is om een beeld te krijgen van zo’n besturing en wat hier allemaal bij komt kijken. Via google kwam ik bij Dirksen terecht en ben direct gestart met de zelfstudie. Door mijn vooropleiding in werktuigbouwkunde was ik al bekend met de schakelingen die voorkomen in de zelfstudie. Die kennis werd weer opgefrist. Verderop in de cursus kwamen de soorten diagrammen (logische diagrammen, ladderdiagrammen, etc.) naar voren waar ik veel van heb kunnen leren. Ook de programmeertaal uit de cursus was nieuwe kennis voor mij. Ik vond het interessant om hier meer over te leren’, vertelt Jort.

De zelfstudie
‘Het niveau van de cursus is goed en alles verloopt soepel. Je leert snel de basiskennis van het PLC-programmeren. Daarnaast krijg je bij deze cursus software die je gebruikt om verschillende opdrachten te maken. De software is gemakkelijk online te downloaden en de opdrachten zijn duidelijk. Door middel van deze opdrachten kun je de kennis meteen toepassen’, laat Jort weten.

Vervolgstappen
Ik kijk ernaar uit om zelf eenvoudige PLC-programma’s op te zetten zodat ik de structuur in onze bestaande programma’s beter kan analyseren en eventueel aanpassen’, vertelt Jort. ‘Uiteindelijk hopen we zelf bepaalde units te kunnen ontwikkelen en een beter beeld te krijgen van onze uitbesteedde werkzaamheden op het gebied van PLC-programmeren. Hierin zijn we nog opzoek naar overzicht.’

Toekomst
Hoe het vervolg eruit gaat zien binnen het bedrijf is nog niet duidelijk. ‘We zijn afhankelijk van de projecten die op ons pad komen’, laat Jort weten. ‘We proberen ons zoveel mogelijk verder te ontwikkelen in duurzame brandstofstofsystemen voor de maritieme markt, hier zal ik mijn opgedane kennis gaan toepassen’. 

'Op de foto hierboven ben ik samen met mijn collega onze waterstofmodule aan het plaatsen, hierin zit een Wago PLC'.

Ook deze studie volgen?
Na het volgen van de cursus PLC-programmeren kun je de opbouw en werking van PLC-systemen, -instructiesets en -simulaties verklaren en toepassen bij het programmeren in PLC's. Naast de theorie ga jezelf aan de slag met de bijgeleverde PLC-simulatiesoftware, waarmee je de werking van een PLC kunt nabootsen op je pc. Je gebruikt deze simulatiesoftware tijdens de praktijkopdrachten in de cursus. Je studeert in je eigen tempo onder begeleiding van docent die je vragen kunt stellen. 

Vraag nu een gratis proefles aan. 

Hulp nodig?
Neem contact op met onze studieadviseur:

Wilfried Buijs

Wilfried Buijs
studieadvies@dirksen.nl
026 - 3 544 650