Klassikale trainingen vinden zoveel mogelijk online plaats. Telecom infra opleidingen en examens gaan door. Bekijk hier onze coronamaatregelen.

Doorzoek onze website

Het virtuele klaslokaal: een jaar verder

De eerste lockdown is inmiddels alweer bijna een jaar geleden. Sindsdien geven onze docenten actief online les. Begin dit jaar kregen ze een refresh training voor het gebruik van Vedamo, het interactieve virtuele klaslokaal. Wij spraken docent, Ben Evers, over zijn ervaringen met het online lesgeven en hoe hij dit vormgeeft bij Dirksen Opleidingen. Ben verzorgt bij ons trainingen op het gebied van computer- en netwerktechniek. 

Het virtuele klaslokaal
‘’Ik heb het voordeel dat ik al lange tijd online lesgeef. Zo gebruikte ik Adobe Connect voor mijn lessen, nu is dat Vedamo. Het voordeel van pakketten als Vedamo is dat je het scherm kunt delen. Je kunt gericht dingen tonen. In Vedamo kunnen cursisten zelf ook meeschrijven op het whiteboard. Die interactie is erg fijn.

Online versus klassikaal
Mensen vonden online trainingen aan het begin een grote drempel. Ik merk dat ze inmiddels gewend raken aan het online les krijgen. Sommige mensen vinden het ook fijn, doordat het reistijd scheelt. Online lesgeven is wel anders. Je kunt te maken krijgen met een slechte verbinding van een cursist of een echo. Dat laatste is met Vedamo goed op te lossen. In Vedamo kan ik alle microfoons bedienen, waardoor ik kan zoeken naar welke laptop de echo veroorzaakt.  

Je moet de les wel levendig houden. De spanningsboog van de cursisten is korter dan wanneer je voor de klas staat. Daarom verspreiden wij één lesdag over twee halve dagen, zorgen wij voor interactie en een pauze tussendoor. Dit verhoogt de productiviteit.

Goede voorbereiding is het halve werk
Het is als docent van belang dat je het virtuele klaslokaal goed beheerst. Ik zorg dat ik vooraf alles online bij de hand hebt en dat ik zelf ingelogd ben als student. Ik werk dan ook met meerdere schermen. Door in te loggen als student zie ik zelf of iets zichtbaar is voor de studenten of wanneer iets nog aan het laden is. Zo begin ik niet met praten terwijl ze nog niet zien waar ik het over heb. 

Schema’s en sommen zet ik vooraf, in pdf, op mijn computer. Vervolgens kan ik tijdens de online les de pdf tonen en live de sommen uitwerken. De cursisten zien dan meteen wat ik bedoel. Daarnaast heb ik softwarepakketten waarmee ik routes over het netwerksysteem kan laten zien en cursisten daar gericht vragen over kunnen stellen.

Ik probeer het verschil tussen online en klassikaal lesgeven zo veel mogelijk te verkleinen. Ik laat regelmatig practicum zien en zorg voor interactie. Wat ik dan fijn vind is om de cursisten te zien. Dan zie ik of ze het snappen en of ik hun aandacht behoud. Ik probeer cursisten het gevoel te geven dat ze mij mogen onderbreken en het aangeven wanneer ze het niet meer kunnen volgen. Dat is heel belangrijk. Sommige studenten spreek ik na de les 1 op 1 via Skype, Teams of Vedamo om hun vragen uitgebreider te beantwoorden. Door ze persoonlijk te benaderen, kan ik ze tips geven, laten zien waar ze zich op moeten richten en wat er bijvoorbeeld fout is gegaan. Zo krijgen ze veel meer het gevoel dat het de volgende keer wel lukt,” aldus Ben Evers.

Geplande trainingen
Wanneer de huidige coronamaatregelen per 1 maart verlengd worden, blijven wij onze klassikale trainingen zoveel mogelijk online verzorgen. Bekijk onze cursuskalender voor de geplande trainingen.

  Vragen?
Neem contact op met onze opleidingsadviseur:

Koen Cuppen
kcuppen@dirksen.nl
T 026 - 3 544 640
M 06 - 11 35 45 33