Doorzoek onze website

Erwin behaalt diploma voor uitgebreide basiscursus elektronica

Erwin Aarnoudse behaalde onlangs zijn diploma voor de cursus Basis elektronica. Van kinds af aan was hij al fan van techniek. Niet verwonderlijk dat hij afstudeerde aan de HTS en werkt als software developer. Daarnaast heeft hij ook een eigen bedrijf in het repareren van LCD monitoren en televisies. Hij vertelt met groot enthousiasme waarom hij voor deze elektronica opleiding van Dirksen koos én wat het hem opleverde.


Alles uit elkaar halen
Ik was al jong geïnteresseerd in techniek. Toen ik een jaar of zeven was, kreeg ik van mijn ouders een experimenteerdoos met knopjes, draadjes, lampjes, een belletje, een stator en een rotor waarmee een motortje opgebouwd kon worden. Met het belletje maakte ik een werkend belsysteem. In de jaren die daarop volgden nam ik weleens afgedankte apparaten, die bij het grofvuil stonden, mee naar huis: kapotte cassetterecorders, radio’s en televisies. Ik was erg nieuwsgierig hoe deze apparaten er aan de binnenkant eruit zagen en haalde alles uit elkaar. Daarnaast kon ik uren spelen met de mechanische delen van cassette- en videorecorders.


                 

Vragen?
Neem contact op met onze studieadviseur:

Wilfried Buijs

Wilfried Buijs
info@dirksen.nl
026 - 3 544 646


Zelf solderen

In mijn pubertijd ging ik voor het eerst zelf met een soldeerbout aan de slag. Simpel wat onderdelen van een printplaat afhalen. De techniek had ik al van mijn vader afgekeken die indertijd versterkers, televisies en andere apparatuur repareerde voor familie en kennissen. Daarnaast was hij lid van de Hobbit/Elektuur, waar ik regelmatig doorheen bladerde en zo nu en dan een schakeling koos om zelf in elkaar te solderen. Zo heb ik een keer een simpel FM zendertje en voor iemand een stroboscoop lampje gebouwd.

ICT versus elektrotechniek
Tijdens mijn HBO-studie Hogere informatica deed ik niet zoveel met elektrotechniek, ik was toen meer gefocust op software en webdevelopment. Het internet was flink in opkomst en er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik besloot toen dat ik hier mijn vaste beroep van wilde maken. In 2006 kocht ik mijn eerste 20” TFT flatscreen monitor nadat mijn CRT monitor als gevolg van blikseminslag defect was geraakt. In 2012 ging deze plotseling steeds lastiger aan. Nadat ik deze uit elkaar haalde, kwam ik bolle condensatoren tegen in de voedingsmodule. In mijn jeugd sloot ik condensatoren experimenteel aan op een spanningsbron met omgekeerde polariteit. Deze kwamen direct bol te staan en begonnen aan de onderkant te sissen en te lekken. Ik wist dus vrij zeker dat de bolle condensatoren de oorzaak van het defect moest zijn. Na vervanging van deze condensatoren draaide de monitor inderdaad weer als een zonnetje.

Enige jaren later vielen er bij mijn toenmalige werkgever steeds vaker monitoren uit, die ik op dezelfde wijze gerepareerd kreeg. Nadat ik op Marktplaats een partij defecte monitoren had opgekocht en 80% hiervan gerepareerd kreeg, wist ik zeker dat ik hier iets mee moest doen. Ik richtte in 2015 de website Monitorkapot.nl op en hier kwamen al snel de eerste klanten binnen. Het repareren gaf mij zoveel voldoening dat ik hier in 2016 een eenmanszaak van maakte.

Start elektronicacursus
Een groot deel van de kennis van monitor- en televisiereparaties heb ik via autodidactische weg opgedaan. Omdat ik altijd nieuwe kennis wil opdoen, leek het mij erg leuk om een elektronicacursus te gaan doen en een diploma te behalen. Enerzijds om een nog breder begrip te krijgen van de werking en toepassing van de vele beschikbare basiscomponenten en anderzijds voor het dichten van allerlei hiaten in mijn toenmalige kennis. Via Google ben ik op zoek gegaan naar een brede basiscursus en kwam al snel bij de cursus Basis elektronica van Dirksen terecht. Het was de meest uitgebreide cursus die ik kon vinden en dat sprak mij erg aan. 

Studietempo
Naast mijn werk, bedrijf, gezin en een verhuizing, rondde ik deze studie in drie jaar af. Steeds besteedde ik er enkele uren per week aan. Daarbij was ik elke keer weer benieuwd wat een volgend hoofdstuk mij aan nieuwe kennis zou brengen. De eerste modules over analoge elektronica waren vrij eenvoudig en deze kennis had ik al up-to-date. Maar bij het vorderen van de studie werd de stof steeds moeilijker én daardoor tevens interessanter. Verder heb ik ook enorm veel nieuwe en interessante kennis opgedaan uit de modules over digitale elektronica. Ik merk dat het bijvoorbeeld makkelijker is geworden om een datasheet over een digitaal IC door te lezen.

Elektronica practicum
Je kunt niet leren lopen in een stoel. Met andere woorden; het is niet voldoende om alleen de theorie te leren vanuit een boek. In de basiscursus van Dirksen zijn vele practicumopdrachten opgenomen waarmee de opgedane kennis direct in de praktijk wordt gebracht. Door het uitvoeren van deze opdrachten blijft de opgedane kennis veel vaster in je hoofd zitten en je raakt daarnaast ook meer vertrouwd met de toepassing van de techniek.

Ik ben blij dat ik, na een eindspurt, alle examens en het diploma Basis elektronica heb gehaald. Deze kennis is in ieder geval ruim voldoende voor het uitvoeren van diverse elektronica reparaties.

Zelf elektronica studeren?
Wil jij ook je basiskennis van elektriciteitsleer, analoge en digitale elektronica vergroten? Weet dan dat je bij een studietempo van 6-8 uur per week, de studie in 1 jaar kunt afronden. Wil je helemaal zelf aan de slag, of kies je liever voor deze cursus inclusief klassikale ondersteuning?

Bekijk de cursus Basis elektronica