Doorzoek onze website

Multisim informatie

De elektronicacursussen van Dirksen Opleidingen werden altijd al gekenmerkt door de praktische benadering. Het cursusmateriaal bestond immers niet alleen uit theorie, maar ook werden er meetproeven gedaan met elektronische onderdelen. En dat zal ook in de toekomst zo blijven.

Hieronder tref je enkele voorbeelden aan van meetopdrachten met de Multisim uit onze cursus:


Met simulatiesoftware wordt hieraan nog een extra dimensie toegevoegd. De schakelingen waaraan gemeten wordt, bouw je eerst na op het beeldscherm van je pc. Hieraan voeg je meetinstrumenten toe, en vervolgens simuleer je de werking met de simulatiesoftware.

Voordelen van deze simulatie zijn onder andere:

 • Schakelingen kunnen zeer snel worden opgebouwd en gewijzigd.
 • Het aantal beschikbare componenten is vrijwel onbeperkt.
 • De waarden van componenten kunnen met een paar muisklikken worden aangepast, en zelfs kunnen er "defecten" in componenten worden nagebootst.
 • Er kunnen geen componenten beschadigen, bijvoorbeeld door een verkeerde aansluiting of door overbelasting.
 • Er zijn meetinstrumenten beschikbaar, die niet iedereen in huis heeft - een functiegenerator; een oscilloscoop; een spectrumanalyzer.
 • Bovendien kunnen er in één schakeling meer van dit soort meetinstrumenten opgenomen worden. Voor de meeste cursisten zou dat niet haalbaar zijn wanneer met "echte" meetinstrumenten gewerkt moet worden.

De software
Het werken met simulatiesoftware versnelt het leerproces en maakt de leerstof meer inzichtelijk. Dirksen Opleidingen heeft gekozen voor de simulatiesoftware Multisim. Deze software is zeer gebruiksvriendelijk; je hoeft geen uitgebreide cursussen te volgen om je deze software eigen te maken.

De studentenversie van deze software bevat de volgende pakketten:

 • Multisim 14 - dit is de simulatiesoftware voor elektronische schakelingen;
 • UltiBoard - hiermee kunnen PCB's (Printed Circuit Boards oftewel "printplaten") worden ontworpen; zelfs een driedimensionale weergave van deze PCB's is mogelijk.


De studentenversie van de software MultiSim kunnen wij je aanbieden voor een bescheiden meerprijs van  € 99,00 incl btw € 81,82 (excl. 21% btw).

Om ook het contact met de realiteit van de elektronica te behouden, zullen hiernaast ook de meetproeven met "echte" elektronische onderdelen gehandhaafd blijven in het cursusmateriaal.

Aan deze software is een beknopte Nederlandstalige handleiding toegevoegd, met aanwijzingen voor het gebruik van deze software bij de uitvoering van de meetopdrachten.

Systeemvereisten
Besturingssysteem: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (32-bit of 64 bit) of Windows 11 (32-bit of 64 bit).

Hardware:

 • Pentium 4M class microprocessor of hoger;
 • minimaal 1 GB intern geheugen;
 • 2 GB vrije ruimte op de hard disk.


Na installatie heb je dertig dagen de gelegenheid om je versie te registreren bij MultiSim; dit wordt automatisch online gedaan.

Je kunt de software op maximaal drie pc's installeren, maar je kunt de software maar op één pc tegelijkertijd gebruiken. 
De termijn van de licentie is in principe onbeperkt.