Doorzoek onze website

Hbo-studie als opstap naar carrière in elektrotechniek of plantenteelt?

06-04-2020

‘Ga ik werken in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders of ga ik mijzelf verdiepen in de elektrotechniek?’ Dat was de vraag die Martijn Potters zich zes jaar geleden stelde. Hij koos voor de elektrotechniek. Zette zijn schouders onder een hbo-studie Industriële automatisering en werkte zichzelf op als software engineer bij Van de Kar Elektrotechniek. Daar is hij bezig met de besturingen voor industriële systemen. Hij ontwerpt, programmeert, test en stelt de besturingen in bedrijf. Hoe kijkt hij terug op zijn keuze?

Elektrotechniek of plantenteelt
Ik kom uit een ondernemersgezin. Vanaf mijn 15e jaar werkte ik fulltime op het bedrijf van mijn ouders: een plantenkwekerij. Als hobby knutselde ik wat met elektrotechniek. In 2012 heb ik als hobbyproject de besturing voor een intern transportsysteem op het bedrijf gemaakt. Dat vond ik zo leuk dat ik wilde onderzoeken of ik elektrotechniek misschien leuker vond dan plantenteelt. Daarom stapte ik eind 2012 naar Van de Kar Elektrotechniek met de vraag of ik één dag per week mocht meelopen. Na enige tijd werd door Jan van de Kar, mijn werkgever, aangeraden om een opleiding te volgen als ik verder wilde in het vak.
Daar was ik wel voor in, maar dan wel op hbo-niveau, want al het moeilijke werk (ontwerpen, tekenen, programmeren) leek mij juist het leukste werk. Aangezien ik nog niet de kwalificaties had om met een hbo-studie te beginnen, heb ik eerst anderhalf jaar zelfstudie gedaan met boeken van jaar 4 en 5 van de havo en vervolgens het havo-diploma gehaald met een staatsexamen.

Starten bij Hogeschool Dirksen
De reden dat ik in 2014 bij Hogeschool Dirksen terecht kwam, was de mogelijkheid om vrijwel geheel buiten werktijd een hbo-opleiding te volgen. Andere opleiders dichterbij huis boden dit niet aan. Ik verwachtte vooraf veel te gaan leren over industriële automatisering en elektrotechniek én binnen vier jaar het diploma te halen.

Studeren op eigen tempo
Deze hbo-studie was volledig zelfstudie: ik hoefde geen colleges te volgen. Elke vier weken was er de mogelijkheid om een examen af te leggen. Hiermee kon ik de studie dus helemaal in eigen tempo volgen. Dat het uiteindelijk wat langer heeft geduurd komt doordat ik mijn tijd bewust ook in andere zaken heb gestoken, zoals het afwerken van een nieuwbouwhuis en meewerken aan automatiseringsprojecten op het bedrijf van mijn ouders.

Aansluiting studie op werk
De meeste modules hebben wel raakvlak met mijn werk. Bij industriële automatisering denk ik gelijk aan elektrotechniek. Grote schakelkasten, vol met elektrotechnische componenten. Installatieautomaten, relais, veiligheidscircuits, transformatoren, et cetera. Grote elektromotoren, met dikke bundels kabels naar sensoren.

Ontwerpen van software
Voor het ontwerpen van software heb ik veel gehad aan de modules Basis programmeren en Ontwerpen digitale systemen. Als enige van mijn collega’s maak ik vaak dataflowdiagrammen, zoals aangeleerd in de module Ontwerpen digitale systemen. Dit helpt mij om overzicht te krijgen op het op te lossen probleem.

Implementatie
De uiteindelijke implementatie omvat veelal het programmeren van PLC’s en HMI’s. Hiervoor heb ik het meest gehad aan de modules PLC-programmeren, Programmeren in taal C en de module Programmeren in C++.

Hbo-studie als verrijking
Los van het letterlijk toepassen van opgedane kennis, denk ik dat de ontwikkeling op hbo-niveau sowieso een verrijking is geweest. De terugkoppeling op rapporten en opdrachten hebben mij geleerd om kritisch te zijn. Bij alle tekst, programmacode en -commentaar, ontwerpdiagrammen, enzovoorts vraag ik mijzelf nu steeds af: “Is het correct? Is het eenduidig en voor één interpretatie vatbaar? Wat zou de terugkoppeling kunnen zijn van mijn klant/collega/andere betrokkenen?”

Combineren studie, werk en privéleven
Ik hield er een strikte studieplanning op na: studeerde elke ochtend tussen 05.30 en 07.30 uur en op zaterdag de gehele dag. Iedereen in mijn omgeving wist ook dat dit mijn studiemomenten waren. Bij deze wil ik ook Van de Kar Elektrotechniek bedanken, die alle gelegenheid gaf tot het inhalen van studie-uren als overwerk in de ochtend of op zaterdag echt nodig was. Ook dank aan mijn familie, die alle begrip heeft getoond en bijvoorbeeld een verjaardag dus niet op zaterdagmiddag vierde.

Automatiseren productielijn voor kunststof auto-onderdelen
Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar het automatiseren van een productielijn voor kunststof auto-onderdelen. Ik heb dit automatiseringsproject mogen realiseren voor onze klant Polytec. Vanwege deze automatisering werkt er nu één operator minder op deze productielijn.

Sterke punten van Hogeschool Dirksen
Ik heb Hogeschool Dirksen afgelopen jaren goed leren kennen en waardeer:

  • het persoonlijk contact, al is het op afstand per mail of telefonisch;
  • de korte lijnen met studiebegeleiding en docenten;
  • de mogelijkheid tot afstandsonderwijs in eigen tempo.


Van hardware engineer naar software engineer
Mijn ontwikkeling is een geleidelijk proces geweest. Het moment waarop je het diploma krijgt is daardoor niet echt een keerpunt. Wel een belangrijk keerpunt was dat tijdens leerjaar 1 ik als hardware engineer op de tekenkamer werkte. Dit werk vond Dirksen niet breed genoeg om een gedegen invulling te geven aan de rapportage Werkzaamheden eigen beroepsomgeving. Sindsdien is mijn functie breder gemaakt en ben ik mij tevens gaan richten op software engineering.

Toekomstplannen
Ik wil mijzelf in de toekomst verder blijven ontwikkelen en wil starten met een universitaire masterstudie Software Engineering.

Tip: reserveer voldoende tijd voor jouw nieuwe studie
Is techniek je passie en wil je daar, behalve als hobby, meer mee bezig zijn? Dan is een studie van deze omvang naast een fulltimebaan zeker aan te bevelen. Om de studie binnen een redelijke termijn af te ronden, moet je er wel echt 15 tot 20 uur per week voor reserveren.

Zie:
https://www.vandekar-elektrotechniek.nl/
https://kwekerijpotters.nl/

Interesse in hbo studies?
Bekijk info