Doorzoek onze website

Zomer: tijd voor een zelfstudie!

zomer zelfstudie
30-06-2020

De zomer is de perfecte tijd om te starten met een zelfstudie. Zeker als je thuis blijft. Combineer uitdagende cursussen met een leuk praktijkprogramma. Studenten die een zelfstudie volgen zijn vaak ambitieus en vinden het belangrijk om te investeren in hun vakkennis en persoonlijke ontwikkeling.

Zo ook Lizzy Thijssen. Zij wilde graag nieuwe vakkennis opdoen. Daarom investeerde zij in een zelfstudie Elektrotechniek bij Dirksen Opleidingen. Ze werkt in het Radboud UMC in Nijmegen als medisch technicus een baan waarmee je zorg voor mensen, techniek en ICT combineert. Waarom startte ze de studie Elektrotechniek en wat vond ze ervan? Tot slot heeft ze nog een tip voor cursisten die ook overwegen zelf een zelfstudie te startten.

Hoe gaat je studie?
Ik heb het examen van de studie al gemaakt en behaald!

Waarom heb je voor deze zelfstudie gekozen?
Ik werk als medisch technicus in het Radboud UMC Ziekenhuis en voor mijn werk kom ik de basiskennis van elektro te kort. Dit vak heb ik niet gehad tijdens mijn hbo-opleiding. Aangezien ik medisch technicus ben, is deze kennis wel vereist. Daarbij vind ik het erg handig dat deze opleiding zelf in te plannen en van korte duur is. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens de coronacrisis een aantal dagen thuis moest werken en daarbij goed vooruit kon met mijn cursus. Als ik vragen had, werden deze snel per mail beantwoord door de docent. 

Wat vond je van de praktijkopdrachten? 
Ik vind het leerzaam dat er praktijkopdrachten bij de zelfstudie zitten. De meeste metingen stonden goed uitgelegd waardoor je dit makkelijk zelf kunt meedoen. Vanuit de middelbare school weet ik nog veel van natuurkunde; bijvoorbeeld het parallel/serie schakelen, dus deze cursus op mbo-niveau was voor mij gemakkelijk te doen.

Heb je tips voor mensen die een zelfstudie overwegen te gaan doen?
Het grote voordeel is dat je deze studie zelf kunt inplannen. Als dit niet je sterkste eigenschap is, zou ik wat houvast erbij nemen met klassikale lessen.

Vijf voordelen van een zelfstudie

  1. Beslis zelf wanneer je leert, je kunt op ieder moment starten met een zelfstudie.
  2. Plan het in zoals jij het wilt, ben je een ochtendmens of studeer je liever ’s avonds.
  3. Leer op elke plek waar je wilt, binnen, buiten, in de zon of liever in de schaduw.
  4. Studeren doe je op eigen tempo, gemiddeld duurt een zelfstudie 2 - 5 maanden. Doe je er langer over? Geen probleem. Je kunt tot 2 jaar studiebegeleiding krijgen.
  5. Kom je er zelf niet uit? Er is hulp op afstand beschikbaar.


Welke zelfstudies zijn er?
Bekijk het overzicht

Probeer een gratis proefles uit
Vraag nu een gratis proefles aan. Een uitstekende manier om kennis te maken met ons cursusmateriaal en manier van studeren. Ervaar zelf hoe ons cursusmateriaal is opgezet: up to date, vakkundig en helder geschreven met samenvattingen en veel opgaven. Ook vind je in onze proefles een uitgebreide cursusinhoud. Klik op de onderstaande technische ICT studies en vraag een proefles aan: