Associate degree ICT-telecom

Verdiep je in de interessante wereld van de telecommunicatie- en datanetwerken, telecommunicatiesystemen en netwerkapparatuur met onze Associate degree ICT-telecom. Hiermee word je een expert in het ontwerpen van een netwerkarchitectuur en complete netwerksystemen voor het verbinden van randapparatuur. Via colleges, zelfstudie en praktijkopdrachten leiden we je op in de onderwerpen datacommunicatie, computertechniek, analoge en digitale techniek en programmeren met als eindresultaat je Associate degree-getuigschrift. Al tijdens je studie leer je nieuwe kennis te vertalen naar praktijkgerichte oplossingen binnen je organisatie. Zo ben je aantoonbaar klaar voor de volgende stap in je carrière.
Prijs € 2.500,00
Studieduur 2 jaar
Studievorm(en) Collegegeld per 6 maanden
Collegegeld per 6 maanden inclusief vraagfinanciering

Wil je verder met het ontwerpen van een netwerkarchitectuur en complexe netwerksystemen voor het verbinden van apparatuur? Start dan met deze Associate degree. Wij leiden je op tot een professional die binnen een organisatie een leidende rol heeft in projecten in de ICT-telecom. Deze Asscociate degree-opleiding is erkend door het Ministerie van OC&W en geaccrediteerd door de NVAO.

Mogelijke functies
Met deze Associate degree-opleiding kun je doorgroeien naar functies als:

 • Projectleider ICT-telecom
 • Product- en dienstenspecialist
 • Senior netwerktechnicus
 • Coördinator Helpdesk ICT-telecom
 • Communications Product Tester
 • Sales Representative
 • Quality Manager

Je kerntaken zijn:

 • signalen voor telefonie en datacommunicatie analyseren;
 • de technieken, netwerkstructuren, netwerkapparatuur en protocollen toepassen die worden gebruikt om deze signalen over te dragen van zender naar ontvanger;
 • projecten in de ICT‑telecommunicatie leiden, plannen en daarover rapporteren;
 • producten, diensten, systemen en netwerken selecteren, bouwen, configureren, testen en beveiligen op basis van gegeven specificaties;
 • klantrelaties ontwikkelen in samenwerking met de afdeling Marketing en Verkoop;
 • (product)presentaties uitvoeren en offertes opstellen in antwoord op de wensen van de klant;
 • adviseren en begeleiden bij het gebruik en de bediening van systemen, met gebruikmaking van bestaande producten en/of diensten;
 • firmware toepassen om de functionaliteit van een bepaald bestaand product en/of dienst te optimaliseren;
 • transmissiecapaciteit van netwerken meten in relatie tot de toegepaste producten en/of diensten;
 • ingenieurs ondersteunen in de uitvoering van hun werkzaamheden.
PHTT2

Je hebt een havo- of vwo- diploma, profiel 'Natuur & Techniek' of 'Natuur & Gezondheid', of een mbo-4 diploma met exacte vakken. Heb je dit niet, maar ben je ouder dan 21 jaar en heb je een vergelijkbare opleiding gevolgd, dan kun je een verzoek tot toelating insturen naar hogeschool@dirksen.nl. Voor deze opleiding is het noodzakelijk dat je werkzaam bent in een voor de studie relevante werkomgeving. De praktijkopdrachten en je afstudeerscriptie voer je uit op je werkplek.

Intake voor de start van de opleiding = zekerheid voor student en werkgever
Wanneer jij of je werkgever in een hbo-opleiding investeert, dan wil je graag weten of je juist investeert. Bovendien wil jij als student graag weten of een hbo-opleiding haalbaar voor je is. Wij bieden zekerheid! Daarom nemen wij een persoonlijke intake af voor de start van de hbo-opleiding. Naast het feit dat je het juiste opleidingsniveau moeten hebben, screenen wij je tijdens de intake op competenties en motivatie. Zo weet je zeker dat jij of je werkgever de juiste investering maakt en kun je vol vertrouwen starten aan je studie. 
Meer info en aanmelden >>

 

Studieprogramma
Crohonummer: 80109
Crohonummer met vraagfinanciering: 80903

Modules eerste jaar
Werkzaamheden eigen beroepsomgeving 1
Professionele Communicatie Foundation
Inleiding datacommunicatie
Computertechniek
Elektriciteitsleer
Digitale techniek
Onderzoeksvaardigheden deel 1
Datacommunicatie en netwerktechniek
English Communication Skills for Engineers
Basis programmeren
Wis- en natuurkunde voor de elektronicus
Informatiesystemen Foundation
Aantal studiepunten eerste jaar: 60

Modules tweede jaar 2
Werkzaamheden eigen beroepsomgeving 2
Wiskunde voor HTO
Versterkertechniek
Databases
Programmeren in Taal C
Ontwikkeling en implementatie van netwerken
Telecom voor hbo
Praktijkopdrachten uit de eigen werkomgeving-scriptie Ad
Aantal studiepunten jaar 2: 60

Totaal aantal studiepunten: 120


Actueel en praktijkgericht lesmateriaal 
Wij hebben intensieve contacten met het bedrijfsleven, brancheorganisaties en exameninstanties. Ons lesmateriaal kunnen wij daardoor continu aanpassen op de meeste actuele marktontwikkelingen. Ons studieprogramma bestaat uit vakken waarin je zowel inhoudelijke technische ICT competenties ontwikkelt als de benodigde softskills als leidinggeven, ondernemen en presenteren. Daarnaast werken wij met actuele thema's waarin je de verschillende modules in de praktijk brengt, waardoor de toepasbaarheid van het geleerde optimaal benut wordt.

Eerste jaar: oriënterend jaar
In het eerste jaar start je met een aantal oriënterende modules, zoals elekriciteitsleer en basis programmeren. Je verkrijgt kennis van databases, informatiesystemen en datacommunicatie.

Tweede jaar: verdieping en toepassing van de theorie
In dit jaar verdiep je je in de elektronica voor telecommunicatie. Ook presenteren komt aan bod. Een aantal modules is voorzien van thuispractica met de software MultiSim. Met deze software kun je meetapparatuur en analoge en digitale elektronische schakelingen simuleren. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht waarin je al je kennis aanwendt.

Afstudeeropdracht = oplossing voor uitdaging in je organisatie
Het hoofdonderdeel van het tweede jaar is de uitvoering van een afstudeeropdracht. Binnen de gestelde voorwaarden formuleer je zelf een probleemstelling uit je eigen werksituatie. Dit betekent dubbel rendement: je werkgever doet er zijn voordeel mee maar jijzelf natuurlijk ook. Door de theorie in de praktijk toe te passen, kun je de opgedane kennis beter plaatsen. Aan de hand van een uitgebreid onderzoek kom je tot een oplossing. Dit onderzoek geef je weer in een scriptie. Je sluit de afstudeeropdracht af met een presentatie en verdediging op Hogeschool Dirksen. Heb je alle 120 studiepunten behaald, dan ontvang je van Hogeschool Dirksen het Associate Degree-getuigschrift.

Examens
Je rondt ieder onderdeel af met een Dirksen-examen. Zo behaal je al tijdens je studie een aantal waardevolle certificaten.

Studeren met intensieve begeleiding
De nominale studieduur is twee jaar uitgaande van 120 studiepunten (EC) en een studielast van 60 studiepunten per jaar. We gaan hierbij uit van ongeveer 15 - 25 uur studeren per week. Dat is inclusief de colleges. Afhankelijk van je werkervaring, eerder behaalde certificaten en diploma's en de tijd die je te besteden hebt, kun je de opleiding ook sneller afronden.

De opleiding start met een kick-off waarbij je kennis maakt met je medestudenten en je start met de module Werkzaamheden eigen beroepsomgeving. Vervolgens zijn er 20 tot 25 colleges per jaar gepland voor ondersteuning van de theorie, praktijkopdrachten of de projectopdracht. Zelfstudie, persoonlijke coaching, online begeleiding en colleges wisselen elkaar af. Daarnaast heb je 24/7 toegang tot je eigen online leeromgeving. De colleges vinden 1x per 14 dagen op een donderdag plaats van 16:30 - 20:30 uur (inclusief eten).

Deel van werktijd = deel van studietijd
Dit houdt in dat je tijdens de uitoefening van je functie de theorie leert toepassen, die in het aangereikte lesmateriaal aan bod komt. In de module Werkzaamheden eigen beroepsomgeving leggen we deze koppeling. Je leert dus in de praktijk de theorie toe te passen.

Het is wel van belang dat je functie een relatie heeft met de inhoud van de studie. Daarom is een beschrijving van je huidige functie vereist en dient er een onderwijs-leerovereenkomst te worden opgemaakt door werkgever-student-hogeschool. Documenten daarvoor krijg je bij inschrijving toegezonden.

Aanvang
Het eerstvolgende startmoment van deze opleiding is op 12 september. 

Locatie
Elst, Maarssen.

Vrijstellingen
Ben je in het bezit van een relevant erkend diploma, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Kijk voor meer informatie op de pagina over vrijstellingen of neem contact op met onze afdeling studievoorlichting via telefoonnummer: 026 - 3 544 644 of via e-mail hogeschool@dirksen.nl.

Collegegeld
Het collegegeld is inclusief examenkosten, lesmateriaal, begeleiding en de benodigde hard- en software. Je kunt ieder examen één keer kosteloos afleggen. Voor herkansingen brengen wij het reguliere examengeld in rekening. 

Financieel aantrekkelijk
Een hbo-opleiding volgen van hoge kwaliteit en tegen lage kosten? Het is mogelijk! Dankzij subsidie- en kortingsregelingen kun je nu extra voordelig studeren bij Hogeschool Dirksen:

Tegemoetkoming
in studiekosten

 Voor wie

Financiële voordelen 

Aanvraag

 Subsidieregeling 
 praktijkleren

 Werkgever

€ 2.700,- (max.) aan subsidie per medewerker per studiejaar

Werkgever vraagt subsidie aan via het eLoket.

 Vraagfinanciering
 (voucherkorting)

Werkgever of student*

€ 1.250,- per halfjaar

Hogeschool Dirksen vraagt de vraagfinanciering aan bij DUO.

 

 

 

 

 

 


* Afhankelijk van wie de studie bekostigt.

De totale investering na verrekening van de subsidies bedraagt dan nog maar € 4.600,-.

In de bovenstaande tabel zijn de hbo leervouchers van OOM voor kleinmetaal- en metaalbewerkingsbedrijven en stichting A+O Metalektro niet meegenomen. Wanneer je hiervan gebruik maakt, krijg je in sommige gevallen zelfs het volledige collegegeld vergoed.

Meer informatie tegemoetkomingen in studiekosten >>

Studievormen

Collegegeld per 6 maanden € 3.750,00
Collegegeld per 6 maanden inclusief vraagfinanciering € 2.500,00