Versterkertechniek

In veel elektronische schakelingen worden zeer kleine signalen gemeten en uitgestuurd. Voor de meeste schakelingen zijn deze signalen te klein om goed te kunnen verwerken. Daarom worden deze signalen versterkt, waarvoor verschillende elektronische componenten gebruikt worden, zoals de transistor, FET en de OpAmp. In de cursus Versterkertechniek krijg je inzicht in de werking van deze componenten. We besteden extra aandacht aan de praktisch toepassing van deze componenten in bijvoorbeeld audio-versterkers, gestabiliseerde voedingen en oscillatoren.
Prijs € 455,00 excl. 21% btw
Studieduur 3 maanden bij een studietempo van 6-8 uur per week.
Studievorm(en) Zelfstudie met online begeleiding
Zelfstudie met online begeleiding + 2 praktijkdagen (van 4 uur)

Technisch personeel dat versterkerschakelingen ontwerpt of aan versterkerschakelingen meet of technisch personeel dat meer inzicht wil krijgen in de werking van versterkerschakelingen.

AT 01

Basiskennis elektronica, bijvoorbeeld via de cursus Elektriciteitsleer of een gelijkwaardige cursus.

Voorkennis

Elektriciteitsleer € 415,00

Na deze cursus kun je:

 • De basisbegrippen met betrekking tot versterkertechniek uitleggen en de werking van deze toelichten (transistoren (als versterker), halfgeleiderschakelingen, veldeffecttransistoren enz.);
 • De werking van operationele versterkers benoemen en metingen hieraan uitvoeren;
 • De werking van gestabiliseerde voedingen benoemen en metingen hieraan uitvoeren;
 • De werking van oscillatoren en generatoren benoemen en metingen hieraan uitvoeren.

De cursus is zeer praktijkgericht. De cursus leert je de theorie van de versterkertechniek aan de hand van praktische schakelingen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • transistoren;
 • transistor als versterker;
 • veldeffecttransistoren;
 • operationele versterkers;
 • gestabiliseerde voedingen;
 • oscillatoren en generatoren;
 • halfgeleiderschakelelementen.

Materiaal
Het cursusgeld is inclusief les- en oefenmateriaal.

Examen
Deze cursus sluit je af met een schriftelijk examen. Als je hiervoor slaagt, ontvang je een certificaat. Dit certificaat geeft je recht op vrijstelling voor de gelijknamige module uit het programma HBO Technische informatica van Hogeschool Dirksen.

Kies de studievorm die bij je past:

Zelfstudie met online begeleiding
Je studeert op jouw manier, waar en wanneer je wilt en wordt daarbij online begeleid door een docent. Via de online leeromgeving maak je je studieplanning, heb je contact met je docent en kun je binnen enkele seconden je huiswerk controleren. Waardeer je de studievrijheid van een zelfstudie, maar wil je graag een extra steuntje in de rug, kies dan voor de onderstaande studievorm:

Zelfstudie met online begeleiding + 2 praktijkdagen van 4 uur
Tijdens de praktijkdagen geeft de docent een toelichting op de te bestuderen lesstof en ga je in de praktijk versterkerschakelingen bouwen. De praktijkdagen worden van 16:30 – 20:30 uur verzorgd in ons trainingscentrum in Maarssen.

Studievormen

Zelfstudie met online begeleiding € 455,00 excl. 21% btw
Zelfstudie met online begeleiding + 2 praktijkdagen (van 4 uur) € 705,00 excl. 21% btw

Materialen

Examen Versterkertechniek (ME-2B) Ter info € 115,00