HF zend- en ontvangsttechnieken

In het vakgebied tele- en datacommunicatie wordt veel gebruik gemaakt van HF zend- en ontvangsttechnieken. Denk hierbij aan DECT, UMTS, GSM, IEEE 802.11x (draadloosinternet), C-2000 en Digitenne. In de cursus HF zend- en ontvangsttechnieken leer je over de werking van antennes, zenders en ontvangers en hoe signaalverwerkingsprocessen verlopen. Na deze cursus op hbo-niveau kun je HF-systemen goed onderhouden en in stand houden.
Prijs € 505,00
Studieduur 9 maanden bij een studietempo van 6 tot 8 uur per week
Studievorm(en) Zelfstudie met online begeleiding

Voor technici die werkzaam zijn als onderhouds- en/of netwerkspecialist en die in hun werk te maken hebben met het onderhouden of in stand houden van HF-systemen.

PHTT2

Afgeronde mbo-opleiding elektronica (niveau 4) met in het vakkenpakket wiskunde. Bij het maken van sommige opdrachten moet je complexe wiskundige berekeningen kunnen maken.

  • systemen die gebruik maken van HF-technieken: DECT, UMTS, GSM, IEEE 802,11x (draadloosinternet), C-2000 en Digitenne.
  • zendtechnieken en het rekenen met dB.
  • zenders: de onderdelen waaruit een zender is opgebouwd en de werking van deze onderdelen.
  • modulatiemethoden: het verwerken van informatie in een draaggolfsignaal, de werking van en het verschil tussen AM, FM en PM. Het kiezen van de juiste modulatiemethode, afhankelijk van de situatie.
  • modems en routersystemen: diverse modulatiemethoden voor modems, zoals synchronisatie, klokextractie, ASK, FSK, PSK, DFSK, DPSK, QAM.
  • ontvangsttechnieken: S/N ratio, selectiviteit, verschillende methodes om informatie uit het draaggolfsignaal te halen (detectiemethodes).
  • ontvangers: rechtuit, superhet.
  • antennes: staande golfverhoudingen, kenmerken en types. Het kiezen van de juiste antenne, afhankelijk van de situatie.
  • storingen en lange leidingen: impedantie aanpassing, kabels en verliezen, oorzaken- van maatregelen tegen storingen.

Studievorm en -duur
Zelfstudie met begeleiding via DirksenPlaza. De gemiddelde studieduur is 9 maanden bij een studietempo van 6 tot 8 uur per week.

Examen
De cursus sluit je af met een Dirksen-examen. Bij voldoende resultaat ontvang je een certificaat.

Studievormen

Zelfstudie met online begeleiding € 505,00

Materialen

Examen HF zend- en ontvangsttechniek Ter info € 115,00

Relevante andere opleidingen

Radiozend- en ontvangsttechniek & audiotechniek € 405,00