Elektriciteitsleer

Wat is er nu interessanter dan ontdekken hoe elektronica werkt? In vrijwel elk apparaat dat we gebruiken zit elektronica. Bovendien is er veel vraag naar werknemers die een goede kennis van elektronica hebben. Met de cursus Elektriciteitsleer van Dirksen legt u een goede basis voor een verdere opleiding in de elektronica, telecommunicatie en technische ICT. Pak daarom nu uw kans en start met de opleiding Elektriciteitsleer!
Prijs € 415,00
Studieduur 6 maanden bij een studietempo van 6-8 uur per week
Locatie(s) Maarssen
Studievorm(en) Zelfstudie met online begeleiding
Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesdagen

U wilt ruime kennis van elektronica hebben, bijvoorbeeld voor uw werk of verdere opleiding. Deze module is ook geschikt als u een (gedeeltelijke) mbo-opleiding heeft gevolgd en meer kennis wilt hebben over elektronische schakelingen.

oscilloscoop
"Het cursusmateriaal is goed van opzet en leest prettig. De vragen tussendoor, de samenvattingen en de eindvragen werken daar structureel aan mee."
Aart Vos, Systeembeheerder Sterrewacht, Universiteit Leiden

Vmbo met enige kennis van wis- en natuurkunde.

De cursus Elektriciteitsleer is zeer praktijkgericht; u krijgt veel voorbeelden en opdrachten die u gaat uitwerken. Door het onderdelenpakket te gebruiken leert u componenten herkennen en ervaart u de elektrische eigenschappen in schakelingen van deze componenten. Door gebruik te maken van schema’s en handleidingen leert u metingen analyseren en uitvoeren en storingen opsporen en verhelpen.

Programma

 • wet van Ohm
 • multimeter
 • weerstanden
 • vermogen
 • wisselspanning
 • halfgeleiderdiodes
 • serie- en parallelschakelingen
 • opnemers en weergevers
 • RC-tijden en -schakelingen
 • functiegenerator en oscilloscoop
 • spoelen en transformatoren
 • gelijkrichting
 • condensatoren
Examen en materiaal
Deze module sluit u af met een Dirksen-examen. Als u hiervoor slaagt, ontvangt u een certificaat. U ontvangt bij deze cursus een gratis examentraining.

Extra uitleg met mp3’s
We vinden het belangrijk dat u tijdens uw studie uitvoerig informatie en uitleg krijgt. Bij deze cursus zijn dan ook geluidsfragmenten met extra uitleg toegevoegd. Via DirksenPlaza kunt u mp3's downloaden met aanvullende informatie over bijvoorbeeld elektriciteit en veiligheid.

Onderdelenpakket
In vrijwel alle lessen zijn opdrachten verwerkt, waarbij u met het basis onderdelenpakket en multimeter metingen verricht aan zelf gebouwde elektronische schakelingen. Hierdoor vergroot u uw praktische vaardigheden. U kunt de multimeter via Dirksen aanschaffen of een eigen multimeter gebruiken, mits u daarmee ook wisselstroom kunt meten. 

Simulatiesoftware MultiSim
Naast het werken met het onderdelenpakket kunt u ook gebruikmaken van simulatiesoftware MultiSim. Daarmee beschikt u over een groot aantal componenten en gesimuleerde meetapparatuur. U kunt dan gecompliceerde schakelingen opbouwen en testen, zonder het risico dat u dure elektronische onderdelen beschadigt. U kunt MultiSim via Dirksen aanschaffen. Klik hier voor meer informatie over MultiSim.

Kies de studievorm die bij u past:

Zelfstudie met online begeleiding
U studeert op uw manier, waar en wanneer u wilt en wordt daarbij online begeleid door een docent. Via de online leeromgeving maakt u uw studieplanning, heeft u contact met uw docent en kunt u binnen enkele seconden uw huiswerk controleren. Waardeert u de studievrijheid van een zelfstudie, maar wilt u graag een extra steuntje in de rug, kies dan voor één van de onderstaande studievormen:

Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesdagen
Tijdens de klassikale lesdagen geeft de docent een toelichting op de te bestuderen lesstof en bent u in de gelegenheid direct vragen te stellen aan docenten en medestudenten. De klassikale lesdagen worden verzorgd in ons trainingscentrum in Maarssen.

Startdatum

Cursusplaats

Studievorm

** Maarssen
** Maarssen Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesdagen
** Neem voor meer informatie contact op met de afdeling planning via telefoonnummer 026 - 3 544 644.

Studievormen

Zelfstudie met online begeleiding € 415,00
Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesdagen € 795,00

Materialen

Examen Elektriciteitsleer (EL) Ter info € 115,00
Multimeter digitaal Facultatief € 37,19 excl. 21% btw
Onderdelenpakket Basis Facultatief € 37,19 excl. 21% btw
Simulatiesoftware MultiSim Facultatief € 78,51 excl. 21% btw

Relevante andere opleidingen

Analoge elektronica € 350,00
Basis elektronica € 980,00
Digitale elektronica 1 € 350,00
Elektrotechniek € 425,00