Dirksen volgt de richtlijnen van het RIVM inzake het coronavirus. Lees hier onze maatregelen.

Doorzoek onze website

Associate degree Industriële automatisering

Onze Associate degree-opleiding Industriële automatisering is speciaal opgebouwd voor technici met ambitie. Via colleges, zelfstudie en praktijkopdrachten leiden we je op in de onderwerpen plc-systemen, industriële netwerken, programmeren en projectmanagement met als eindresultaat je Associate degree getuigschrift. Al tijdens je studie leer je nieuwe kennis te vertalen naar praktijkgerichte oplossingen binnen je organisatie. Zo ben je aantoonbaar klaar voor de volgende stap in je carrière.

Wil je verder met het bouwen, configureren, testen en beveiligen van geautomatiseerde industriële systemen en netwerken? Start dan met deze Associate degree. Wij leiden je op tot een professional die binnen een organisatie een leidende rol heeft in projecten in de industriële automatisering. Deze Asscociate degree-opleiding is erkend door het Ministerie van OC&W en geaccrediteerd door de NVAO.

Mogelijke functies
Met deze Associate degree-opleiding kun je doorgroeien naar functies als:

 • DCS-programmeur 
 • PLC-programmeur
 • SCADA-programmeur
 • Assistant System Integrator
 • Sales representative

Je kerntaken zijn:

 • Het leiden van projecten in de industriële automatisering, inclusief het plannen daarvan en het rapporteren daarover;
 • Het selecteren van bestaande industriële producten;
 • Het bouwen, configureren, testen en beveiligen van geautomatiseerde industriële systemen en netwerken, op basis van gegeven specificaties;
 • Het ontwikkelen van klantrelaties in samenwerking met de afdeling Marketing en Verkoop;
 • Uitvoeren van (product‑) presentaties en opstellen van offertes in antwoord op de wensen van de klant;
 • Adviseren en begeleiden bij het gebruik en de bediening van geautomatiseerde industriële systemen, met gebruikmaking van bestaande producten;
 • Ondersteunen van ingenieurs in de uitvoering van hun werkzaamheden.

Je hebt een havo- of vwo- diploma, profiel 'Natuur & Techniek' of 'Natuur & Gezondheid', of een mbo-4 diploma met exacte vakken. Heb je dit niet, maar ben je ouder dan 21 jaar en heb je een vergelijkbare opleiding gevolgd, dan kun je een schriftelijk verzoek tot toelating insturen naar hogeschool@dirksen.nl. Voor deze opleiding is het noodzakelijk dat je werkzaam bent in een voor de studie relevante werkomgeving. De praktijkopdrachten en je afstudeerscriptie voer je uit op je werkplek.

Wel studeren, maar nog geen werkgever?
Dirksen heeft een unieke samenwerking met het technisch detacheringsbureau Xelvin, waardoor je kosteloos de Associate degree Industriële automatisering kunt volgen én een betaalde baan krijgt. Lees er hier meer over >

Intake voor de start van de opleiding = zekerheid voor student en werkgever
Wanneer jij of je werkgever in een hbo-opleiding investeert, dan wil je graag weten of je juist investeert. Bovendien wil jij als student graag weten of een hbo-opleiding haalbaar voor je is. Wij bieden zekerheid! Daarom nemen wij altijd een uitgebreide en actieve intake af voor de start van de hbo-opleiding. Naast het feit dat je het juiste opleidingsniveau moeten hebben, screenen wij je tijdens de intake op competenties en motivatie. Zo weet je zeker dat jij of je werkgever de juiste investering maakt en kun je vol vertrouwen starten aan je studie. 

rohonummer: 80110
Crohonummer met vraagfinanciering: 80904

Modules eerste jaar
Werkzaamheden eigen beroepsomgeving 1
Professional Communication Foundation
Inleiding datacommunicatie
Computertechniek
Elektriciteitsleer
Digitale techniek
Onderzoeksvaardigheden deel 1
Datacommunicatie en netwerktechniek
English Communication Skills for Engineers
Basis programmeren
Wis- en natuurkunde voor de elektronicus
Informatiesystemen Foundation
Aantal studiepunten eerste jaar: 60
 
Modules tweede jaar
Werkzaamheden eigen beroepsomgeving 2
Wiskunde voor HTO
Versterkertechniek
Databases
Programmeren in Taal C
PLC-programmeren
Mechatronica
Datacommunicatie en netwerken in de industrie
Praktijkopdrachten uit de eigen werkomgeving-scriptie Ad
Aantal studiepunten tweede jaar: 60
 
Totaal aantal studiepunten: 120


Actueel en praktijkgericht lesmateriaal 
Wij hebben intensieve contacten met het bedrijfsleven, brancheorganisaties en exameninstanties. Ons lesmateriaal kunnen wij daardoor continu aanpassen op de meeste actuele marktontwikkelingen. Ons studieprogramma bestaat uit vakken waarin je zowel inhoudelijke technische ICT competenties ontwikkelt als de benodigde softskills als leidinggeven, ondernemen en presenteren. Daarnaast werken wij met actuele thema's waarin je de verschillende modules in de praktijk brengt, waardoor de toepasbaarheid van het geleerde optimaal benut wordt.

Eerste jaar: oriënterend jaar
In het eerste jaar begin je met een aantal oriënterende modules, zoals databases en datacommunicatie. Je maakt kennis met PLC-systemen en je krijgt kennis van onder andere industriële netwerken.

Tweede jaarverdieping en toepassing van de theorie
In dit jaar verdiep je je verder in de elektriciteitsleer, analoge en digitale techniek. Ook presenteren komt aan bod.  Een aantal modules zijn voorzien van thuispractica met de software MultiSim. Met deze software kun je meetapparatuur en analoge en digitale elektronische schakelingen simuleren. Het cursusmateriaal van de module mechatronica is Engelstalig. Het taalgebruik is zodanig dat je dit goed kunt begrijpen als je het "begrijpend lezen" op havo-niveau beheerst. Vragen uit het cursusmateriaal kun je in het Nederlands beantwoorden en ook de examens zijn Nederlandstalig. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht waarin je al je kennis aanwendt.

Afstudeeropdracht = oplossing voor uitdaging in je organisatie
Het hoofdonderdeel van het tweede jaar is de uitvoering van een afstudeeropdracht. Binnen de gestelde voorwaarden formuleer je zelf een probleemstelling uit je eigen werksituatie. Dit betekent dubbel rendement: je werkgever doet er zijn voordeel mee maar jijzelf natuurlijk ook. Door de theorie in de praktijk toe te passen, kun je de opgedane kennis beter plaatsen. Aan de hand van een uitgebreid onderzoek kom je tot een oplossing. Dit onderzoek geef je weer in een scriptie. Je sluit de afstudeeropdracht af met een presentatie en verdediging op Hogeschool Dirksen. Heb je alle 120 studiepunten behaald, dan ontvang je van Hogeschool Dirksen het Associate Degree-getuigschrift. 

Examens
Je rondt ieder onderdeel af met een Dirksen-examen. Zo behaal je al tijdens je studie een aantal waardevolle certificaten.

Studeren met intensieve begeleiding
De nominale studieduur is twee jaar uitgaande van 120 studiepunten (EC) en een studielast van 60 studiepunten per jaar. We gaan hierbij uit van ongeveer 15 - 25 uur studeren per week. Dat is inclusief de colleges. Afhankelijk van je werkervaring, eerder behaalde certificaten en diploma's en de tijd die je te besteden hebt, kun je de opleiding ook sneller afronden.

De opleiding start met een kick-off waarbij je kennis maakt met je medestudenten en je start met de module Werkzaamheden eigen beroepsomgeving. Vervolgens zijn er 20 tot 25 colleges per jaar gepland voor ondersteuning van de theorie, praktijkopdrachten of de projectopdracht. Zelfstudie, persoonlijke coaching, online begeleiding en colleges wisselen elkaar af. Daarnaast heb je 24/7 toegang tot je eigen online leeromgeving. De colleges vinden 1x per 14 dagen plaats op donderdag van 16:30 - 20:30 uur (inclusief eten).

Deel van werktijd = deel van studietijd
Dit houdt in dat je tijdens de uitoefening van je functie de theorie leert toepassen, die in het aangereikte lesmateriaal aan bod komt. In de module Werkzaamheden eigen beroepsomgeving leggen we deze koppeling. Je leert dus in de praktijk de theorie toe te passen.

Het is wel van belang dat je functie een relatie heeft met de inhoud van de studie. Daarom is een beschrijving van je huidige functie vereist en dient er een onderwijs-leerovereenkomst te worden opgemaakt door werkgever-student-hogeschool. Documenten daarvoor krijg je bij inschrijving toegezonden.

Aanvang
Het eerstvolgende startmoment van deze opleiding is op 8 september 2020.

Locatie
Elst, Maarssen.

Vrijstellingen
Ben je in het bezit van een relevant erkend diploma, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Kijk voor meer informatie op de pagina over vrijstellingen of neem contact op met onze afdeling studievoorlichting via telefoonnummer: 026 - 3 544 644 of via e-mail hogeschool@dirksen.nl.

Collegegeld
Het collegegeld is inclusief examenkosten, lesmateriaal, begeleiding en de benodigde hard- en software. Je kunt ieder examen één keer kosteloos afleggen. Voor herkansingen brengen wij het reguliere examengeld in rekening.

Financieel aantrekkelijk
Bij al onze mbo- en hbo-opleidingen kun je als werkgever gebruikmaken van de Subsidieregeling praktijkleren. Dit is een vergoeding vanuit de overheid voor de tijd dat de bedrijfsbegeleider in de student steekt gedurende de studie. Deze subsidie bedraagt maximaal € 2.700,- per medewerker per studiejaar. Als werkgever kun je deze subsidie aanvragen via het eLoket.

Met de hbo leervouchers van OOM voor kleinmetaal- en metaalbewerkingsbedrijven en stichting A+O Metalektro, krijg je in sommige gevallen zelfs het volledige collegegeld vergoed.

Studievormen
Collegegeld per 12 maanden € 7.500,00
Materialen
Multimeter digitaal Facultatief € 37,19 excl. 21% btw

Voor wie

Wil je verder met het bouwen, configureren, testen en beveiligen van geautomatiseerde industriële systemen en netwerken? Start dan met deze Associate degree. Wij leiden je op tot een professional die binnen een organisatie een leidende rol heeft in projecten in de industriële automatisering. Deze Asscociate degree-opleiding is erkend door het Ministerie van OC&W en geaccrediteerd door de NVAO.

Mogelijke functies
Met deze Associate degree-opleiding kun je doorgroeien naar functies als:

 • DCS-programmeur 
 • PLC-programmeur
 • SCADA-programmeur
 • Assistant System Integrator
 • Sales representative

Je kerntaken zijn:

 • Het leiden van projecten in de industriële automatisering, inclusief het plannen daarvan en het rapporteren daarover;
 • Het selecteren van bestaande industriële producten;
 • Het bouwen, configureren, testen en beveiligen van geautomatiseerde industriële systemen en netwerken, op basis van gegeven specificaties;
 • Het ontwikkelen van klantrelaties in samenwerking met de afdeling Marketing en Verkoop;
 • Uitvoeren van (product‑) presentaties en opstellen van offertes in antwoord op de wensen van de klant;
 • Adviseren en begeleiden bij het gebruik en de bediening van geautomatiseerde industriële systemen, met gebruikmaking van bestaande producten;
 • Ondersteunen van ingenieurs in de uitvoering van hun werkzaamheden.

Voorkennis

Je hebt een havo- of vwo- diploma, profiel 'Natuur & Techniek' of 'Natuur & Gezondheid', of een mbo-4 diploma met exacte vakken. Heb je dit niet, maar ben je ouder dan 21 jaar en heb je een vergelijkbare opleiding gevolgd, dan kun je een schriftelijk verzoek tot toelating insturen naar hogeschool@dirksen.nl. Voor deze opleiding is het noodzakelijk dat je werkzaam bent in een voor de studie relevante werkomgeving. De praktijkopdrachten en je afstudeerscriptie voer je uit op je werkplek.

Wel studeren, maar nog geen werkgever?
Dirksen heeft een unieke samenwerking met het technisch detacheringsbureau Xelvin, waardoor je kosteloos de Associate degree Industriële automatisering kunt volgen én een betaalde baan krijgt. Lees er hier meer over >

Intake voor de start van de opleiding = zekerheid voor student en werkgever
Wanneer jij of je werkgever in een hbo-opleiding investeert, dan wil je graag weten of je juist investeert. Bovendien wil jij als student graag weten of een hbo-opleiding haalbaar voor je is. Wij bieden zekerheid! Daarom nemen wij altijd een uitgebreide en actieve intake af voor de start van de hbo-opleiding. Naast het feit dat je het juiste opleidingsniveau moeten hebben, screenen wij je tijdens de intake op competenties en motivatie. Zo weet je zeker dat jij of je werkgever de juiste investering maakt en kun je vol vertrouwen starten aan je studie. 

Inhoud

rohonummer: 80110
Crohonummer met vraagfinanciering: 80904

Modules eerste jaar
Werkzaamheden eigen beroepsomgeving 1
Professional Communication Foundation
Inleiding datacommunicatie
Computertechniek
Elektriciteitsleer
Digitale techniek
Onderzoeksvaardigheden deel 1
Datacommunicatie en netwerktechniek
English Communication Skills for Engineers
Basis programmeren
Wis- en natuurkunde voor de elektronicus
Informatiesystemen Foundation
Aantal studiepunten eerste jaar: 60
 
Modules tweede jaar
Werkzaamheden eigen beroepsomgeving 2
Wiskunde voor HTO
Versterkertechniek
Databases
Programmeren in Taal C
PLC-programmeren
Mechatronica
Datacommunicatie en netwerken in de industrie
Praktijkopdrachten uit de eigen werkomgeving-scriptie Ad
Aantal studiepunten tweede jaar: 60
 
Totaal aantal studiepunten: 120


Actueel en praktijkgericht lesmateriaal 
Wij hebben intensieve contacten met het bedrijfsleven, brancheorganisaties en exameninstanties. Ons lesmateriaal kunnen wij daardoor continu aanpassen op de meeste actuele marktontwikkelingen. Ons studieprogramma bestaat uit vakken waarin je zowel inhoudelijke technische ICT competenties ontwikkelt als de benodigde softskills als leidinggeven, ondernemen en presenteren. Daarnaast werken wij met actuele thema's waarin je de verschillende modules in de praktijk brengt, waardoor de toepasbaarheid van het geleerde optimaal benut wordt.

Eerste jaar: oriënterend jaar
In het eerste jaar begin je met een aantal oriënterende modules, zoals databases en datacommunicatie. Je maakt kennis met PLC-systemen en je krijgt kennis van onder andere industriële netwerken.

Tweede jaarverdieping en toepassing van de theorie
In dit jaar verdiep je je verder in de elektriciteitsleer, analoge en digitale techniek. Ook presenteren komt aan bod.  Een aantal modules zijn voorzien van thuispractica met de software MultiSim. Met deze software kun je meetapparatuur en analoge en digitale elektronische schakelingen simuleren. Het cursusmateriaal van de module mechatronica is Engelstalig. Het taalgebruik is zodanig dat je dit goed kunt begrijpen als je het "begrijpend lezen" op havo-niveau beheerst. Vragen uit het cursusmateriaal kun je in het Nederlands beantwoorden en ook de examens zijn Nederlandstalig. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht waarin je al je kennis aanwendt.

Afstudeeropdracht = oplossing voor uitdaging in je organisatie
Het hoofdonderdeel van het tweede jaar is de uitvoering van een afstudeeropdracht. Binnen de gestelde voorwaarden formuleer je zelf een probleemstelling uit je eigen werksituatie. Dit betekent dubbel rendement: je werkgever doet er zijn voordeel mee maar jijzelf natuurlijk ook. Door de theorie in de praktijk toe te passen, kun je de opgedane kennis beter plaatsen. Aan de hand van een uitgebreid onderzoek kom je tot een oplossing. Dit onderzoek geef je weer in een scriptie. Je sluit de afstudeeropdracht af met een presentatie en verdediging op Hogeschool Dirksen. Heb je alle 120 studiepunten behaald, dan ontvang je van Hogeschool Dirksen het Associate Degree-getuigschrift. 

Examens
Je rondt ieder onderdeel af met een Dirksen-examen. Zo behaal je al tijdens je studie een aantal waardevolle certificaten.

Studiemethode

Studeren met intensieve begeleiding
De nominale studieduur is twee jaar uitgaande van 120 studiepunten (EC) en een studielast van 60 studiepunten per jaar. We gaan hierbij uit van ongeveer 15 - 25 uur studeren per week. Dat is inclusief de colleges. Afhankelijk van je werkervaring, eerder behaalde certificaten en diploma's en de tijd die je te besteden hebt, kun je de opleiding ook sneller afronden.

De opleiding start met een kick-off waarbij je kennis maakt met je medestudenten en je start met de module Werkzaamheden eigen beroepsomgeving. Vervolgens zijn er 20 tot 25 colleges per jaar gepland voor ondersteuning van de theorie, praktijkopdrachten of de projectopdracht. Zelfstudie, persoonlijke coaching, online begeleiding en colleges wisselen elkaar af. Daarnaast heb je 24/7 toegang tot je eigen online leeromgeving. De colleges vinden 1x per 14 dagen plaats op donderdag van 16:30 - 20:30 uur (inclusief eten).

Deel van werktijd = deel van studietijd
Dit houdt in dat je tijdens de uitoefening van je functie de theorie leert toepassen, die in het aangereikte lesmateriaal aan bod komt. In de module Werkzaamheden eigen beroepsomgeving leggen we deze koppeling. Je leert dus in de praktijk de theorie toe te passen.

Het is wel van belang dat je functie een relatie heeft met de inhoud van de studie. Daarom is een beschrijving van je huidige functie vereist en dient er een onderwijs-leerovereenkomst te worden opgemaakt door werkgever-student-hogeschool. Documenten daarvoor krijg je bij inschrijving toegezonden.

Praktische zaken

Aanvang
Het eerstvolgende startmoment van deze opleiding is op 8 september 2020.

Locatie
Elst, Maarssen.

Vrijstellingen
Ben je in het bezit van een relevant erkend diploma, dan kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Kijk voor meer informatie op de pagina over vrijstellingen of neem contact op met onze afdeling studievoorlichting via telefoonnummer: 026 - 3 544 644 of via e-mail hogeschool@dirksen.nl.

Collegegeld
Het collegegeld is inclusief examenkosten, lesmateriaal, begeleiding en de benodigde hard- en software. Je kunt ieder examen één keer kosteloos afleggen. Voor herkansingen brengen wij het reguliere examengeld in rekening.

Financieel aantrekkelijk
Bij al onze mbo- en hbo-opleidingen kun je als werkgever gebruikmaken van de Subsidieregeling praktijkleren. Dit is een vergoeding vanuit de overheid voor de tijd dat de bedrijfsbegeleider in de student steekt gedurende de studie. Deze subsidie bedraagt maximaal € 2.700,- per medewerker per studiejaar. Als werkgever kun je deze subsidie aanvragen via het eLoket.

Met de hbo leervouchers van OOM voor kleinmetaal- en metaalbewerkingsbedrijven en stichting A+O Metalektro, krijg je in sommige gevallen zelfs het volledige collegegeld vergoed.

Studievormen
Collegegeld per 12 maanden € 7.500,00
Materialen
Multimeter digitaal Facultatief € 37,19 excl. 21% btw

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag de gratis studiegids aan waarin ons complete opleidingsaanbod staat, van korte trainingen tot geaccrediteerde mbo- en hbo-opleidingen: