Mijn doel: verdiepen in de techniek en doorgroeien

Sjoerd Bostelaar is eerstejaars student aan de Hogeschool Dirksen en volgt de bachelor Technische informatica met de afstudeerrichting ICT-telecom. Lees hieronder zijn ervaringen.

Doorgroeien naar technisch specialist
Binnen mijn functie als senior Network & Security Operator bij internet service provider Zeelandnet/DELTA ben ik vooral een generalist. Ik wil mij graag verdiepen in de techniek en op die manier groeien naar een functie als technisch specialist. Dirksen biedt voor mij een mooie oplossing om Technische informatica in thuisstudie met colleges te volgen. Wat mij ook erg aantrekt binnen de opleiding zijn de technische vakken waarin Dirksen zich onderscheidt van andere opleiders.

Intake geeft je een goede start
De intake is voor mij erg verduidelijkend geweest, vooral ook rondom de studiebelasting. Daar worden geen doekjes om gewonden, het is veel en dat moet je weten voor je begint. Vooral de coaching (tijdens de intake al) in het maken van een planning en het betrekken van je omgeving heeft mij een goede start gegeven.

Blended learning werkt motiverend
Blended learning werkt voor mij erg goed. Alleen thuisstudie zou ik de discipline niet voor hebben. Het contact met de andere studenten, praktijk tijdens de lessen en de coaching zorgen ervoor dat ik gemotiveerd blijf. De docenten die de colleges verzorgen zijn kundig en wat ik echt waardeer aan ze is dat ze steeds op zoek gaan naar feedback over de lesmethodiek en daar ook echt iets mee doen. Ook zit er een goede balans in theorie en praktijk. Vooral tijdens de colleges wordt er met voorbeelden, cases en opdrachten ingegaan op de praktijk. De colleges zijn ook fijn om te kunnen sparren waar anderen tegen aanlopen en hoe ze dat oplossen. De interactie met andere studenten vind ik erg waardevol, het geeft soms een andere kijk op bepaalde zaken en zorgt ook voor een stukje humor tijdens de lessen.

Goede studiebegeleiding
De begeleiding en coaching is goed.  Waar ik vooral van hou is dat de communicatie lekker laagdrempelig, open en vlot is en dat je snel een antwoord krijgt op je vragen.

Netwerktechnieken uit de lesstof gebruiken wij volop
Van de modules die ik tot nu toe gehad heb, is Inleiding datacommunicatie een vak wat perfect aansluit op de praktijk. Ik verwacht ook veel van Datacommunicatie en netwerktechnicus. Inleiding datacommunicatie gaat over netwerktechnieken, zoals MPLS, DWDM en SDH. Binnen ons bedrijf gebruiken we deze technieken volop.

Tips voor aankomende studenten:

  • Maak een goed planning en hou je daaraan.
  • Bespreek de studiebelasting echt met je gezin/omgeving.
  • Ga gelijk van start.
  • Als er dingen niet duidelijk zijn, stel dan gelijk vragen. Je krijgt snel een inhoudelijke reactie.
  • Je doet het er niet even bij, er zijn echt dingen die je moet laten vallen. Wees daar bewust van.