Robotrace bij Nationale-Nederlanden

Cursisten van de cursus ‘Basics of Coding’ bij Nationale-Nederlanden sloten afgelopen week hun cursus af met het bouwen van een robot. De eindopdracht bestond uit een wedstrijd van waarbij alle robots het tegen elkaar opnamen in een race. Dirksen Opleidingen verzorgde voor Nationale-Nederlanden een aantal modules in een maatwerk opleidingstraject met als doel om met de IT service organisatie een volgende stap te maken in de DevOps way of working.

Maatwerk opleidingstraject 
Op de eerste dag van de wedstrijd spreken we Steven Brink, Technical Product Owner bij de afdeling Group IT: “Wij beheren het applicatielandschap van Nationale-Nederlanden. Ons serviceproces was voorheen gefragmenteerd over diverse afdelingen of uitbesteed. Recent hebben we dit proces teruggehaald naar de eigen IT-serviceorganisatie, maar we merkten al snel uiteenlopende specialismes binnen de afdeling, waarbij het een toevoeging zou zijn als elke medewerker in ieder geval dezelfde basiskennis heeft. Zodoende hebben we een opleidingsprogramma naar het ‘T-shape model’ geformuleerd, waarmee we als het ware een deken van basiskennis over de afdeling heen legden.”

Fit for the future
Volgens Steven heeft het opleidingsprogramma een goede basis gelegd voor de toekomst: “Onze medewerkers kozen zelf welke kennis ze bij wilden spijkeren en volgden bijpassende leermodules in house op ons hoofdkantoor in Den Haag. Naast de cursus Basics of Coding, heeft Dirksen Opleidingen voor ons ITILv3 en Cloud computing verzorgd. Hiermee is onze mindset fit for the future.” 

Robot programmeren bevordert samenwerking
Bij de start van het onderdeel coderen kreeg iedereen een robot die in elkaar gezet en geprogrammeerd moest worden. Er was dus een hardware en een software component. Steven: “Het mooie is dat je ziet dat het leerprogramma ook de samenwerking bevordert op de afdeling. Kwam een collega er niet uit? Dan werd er een probleemanalyse gedaan en is samen naar een oplossing gezocht. Dit is ook de manier waarop we elkaar op de werkvloer helpen.”

Incompany training met fun factor  
Steven is tevreden over de samenwerking met Dirksen: “We hebben voor Dirksen gekozen omdat zij op korte termijn de opleidingen aan konden bieden en zeer flexibel zijn in maatwerktrajecten. Er is prettig samengewerkt met Olav Roelofs, Louis van Hemmen (de twee betrokken docenten), Thijs Groenen en mijn persoon. Ook is de fun factor niet vergeten en is de lesstof op een aansprekende manier in praktijk gebracht en getoetst. De robotwedstrijd is daar een voorbeeld van.”


Opleidingsvraag goed vertalen naar maatwerk aanbod
Thijs Groenen, is als opleidingsadviseur van Dirksen Opleidingen betrokken bij de opzet van de trainingen. Hij vertelt: “Bij opleidingstrajecten op maat, zoals bij Nationale-Nederlanden, is het voor mij altijd weer de uitdaging om de vraag van de klant goed te vertalen. Aan de opgetogen gezichten te zien vandaag, is dit geslaagd.”