Blog 1: Nieuwe resultaten bij ROV SCADA-systeem afstudeerproject

Jan-Jelle Huizinga is een enthousiaste techneut en oud-student van Hogeschool Dirksen. Tijdens zijn studie was hij Technisch Adviseur bij Bluestream en hij heeft net intern de stap naar R&D Engineer gemaakt. In zijn blog vertelt hij hoe hij zijn hbo-kennis verder in de praktijk brengt. In zijn werk en thuis. 

Tijdens mijn studie maakte ik een ROV SCADA-systeem als afstudeerproject. Inmiddels is dat alweer even geleden. Ik krijg regelmatig de vraag of er nieuwe resultaten over dit SCADA-systeem voor de robot te melden zijn. Jazeker!  

Wat is een ROV en wat is SCADA?
Maar laat ik eerst vertellen wat deze termen betekenen. Een Remotely Operated Vehicle (ROV) is een onderwaterrobot die op afstand wordt bestuurd. Meestal vanaf een boot of platform. Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA), is het verzamelen, doorsturen, verwerken en visualiseren van meet- en regelsignalen van verschillende machines in grote industriële systemen. 

Met dit nieuwe SCADA-systeem kan de operator bij een storing aan deze robot in één oogopslag zien waar de fout zit. De apparaten worden veel gebruikt in de olie- en gasindustrie voor het inspecteren, repareren en onderhouden van installaties. Op de ROV waar het SCADA-systeem in zit, zitten tien propellers waarmee het apparaat kan bewegen. Een dergelijke robot kost zo’n 1.500.000 euro. 

ROV ligt twee weken op de zeebodem
Nu heeft de ROV met mijn SCADA-systeem het afgelopen jaar veel offshore gestaan, maar voornamelijk stand-by. Dat is best jammer want daardoor is de ROV en het SCADA-systeem minder getest. Noemenswaardig is wel dat tijdens een probleem offshore de kabel, die aan de ROV zit voor de voedingsspanning en communicatie, was doorgesneden en het apparaat in het water achter bleef. De ROV heeft twee weken op de zeebodem gelegen zonder communicatie met de buitenwereld. Als een dergelijk apparaat onder zulke zware omstandigheden op de zeebodem ligt, is er grote kans op schade. Grote vraag voor mij was: zijn de afdichtingen lek en is alles onder water gelopen, of is de elektronica nog droog en functioneel? 

Laatste resultaten ROV
Toen we de ROV, met een andere ROV, opgevist hadden en aan dek brachten, is na opnieuw aansluiten, gelijk het SCADA-systeem aangezet om de status te bekijken. De onderdruk was nog 100% goed. Dat gold ook voor de temperatuur en luchtvochtigheid. Een klein wonder! En prettig aangezien de aanschaf van een ROV-systeem kostbaar is. De ROV is nu gemobiliseerd voor de volgende klus.   

Ik  verwacht dat mijn SCADA-systeem aankomend jaar vaker operationeel is. Aan de hand van de verdere praktijkervaringen zullen we besluiten of er een uitrol komt naar andere ROV systemen. 

Lees meer: