Meer doen met mobiele netwerken?

Mobile School

Nederland heeft één van de beste mobiele netwerkinfrastructuren wereldwijd*. Maar hoe steekt een mobiel netwerk eigenlijk in elkaar? Radio netwerktechnologie is enorm in ontwikkeling. We gingen van analoog naar digitaal. Van spraak naar data. Van dekking naar capaciteit. De 4-daagse cursus Mobile school brengt je op de hoogte van alle ins & outs van radio netwerktechnologie. Docent Frank Bouwer vertelt wat je kan verwachten.

Frank: “In vier dagen neem ik je mee in de wereld van radionetwerken. We starten met een basis en blikken op de hele mobiele arena. Wie spelen daarin mee? Natuurlijk de Nederlandse operators, zoals KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile. De overheid en internationale instanties die het beleid bepalen. Maar we kijken ook naar de rol van partijen zoals Ericsson, Nokia en Samsung.”

Radiotechnieken, netwerkgedrag en applicaties
“Daarna komen radiotechnieken aan bod. Hoe werken ze? Hoe vindt gespreksopbouw plaats door het land heen? Hoe werkt het als een beller zich verplaatst? Hoe zit het als je over de grens gaat? Hoe werkt roaming? Welke radiotechnieken zijn nieuw (4G+ en LoRa) en komen er nog aan (5G)?”

Mobile school in theorie en praktijk
De cursus Mobile school duurt vier dagen: drieënhalve dag theorie en een halve dag praktijk. Frank: “Praktijk is een leuk onderdeel van de laatste cursusdag van de Mobile school. Op onze opleidingslocatie staat een antenne opstelling waar we aan gaan ‘voelen’. We gaan antennes tunen en zien het verschil tussen het moderne ‘voice-over-LTE’ ten opzichte van  het ouderwetse ‘spraak over mobiel’.” 

Voor wie geschikt
De cursus is geschikt voor cursisten die werken bij een operator of een toeleverancier. Frank vertelt: “Ik heb de cursus meerdere keren gegeven en toen kwam ik veel KPN-ers tegen. Iedereen die bij een operator werkt, of bij een toeleverancier en meer wil weten over radio netwerktechnologieën is welkom.”

Over de docent
Frank Bouwer
helpt organisaties bij het toepassen van mobiele communicatie applicaties. Als afgestudeerd ingenieur telecom aan de TU Delft startte hij zijn carrière bij Ericsson. Hij werkte aan de infra-kant met wireless LAN en bluetooth. Deed onderzoek en was betrokken bij de uitrol van 3G. Kortom een echte ‘radioman’ en kenner van het radio netwerktechnologie landschap.


CURSUSPROGRAMMA MOBILE SCHOOL

Opzet cursus
Bekijk het cursus programma.

Trainingsdata
2, 3, 9 en 10 mei 2019

Resultaat
Na het einde van de cursus Mobile school:

 

  • weet je tot in detail de opbouw en werking van mobiele communicatie-infrastructuren te benoemen;
  • ben je bekend met mobiele begrippen zoals; 2G, 3G, 4G, 5G VoLTE, Self Organising Networks, internationale roaming en handovers;
  • ben je een volwaardige gesprekspartner op het gebied van mobiele communicatie;
  • beschik je over een sterke basis om mobiele technologieën toe te passen;
  • weet je hoe je huidige en toekomstige netwerken kunt gebruiken.

Voor wie is de cursus Mobile School?
De cursus is voor iedereen die meer wil weten over mobiele communicatie:

 

  • cursisten die blanco zijn en graag een basiskennis willen krijgen van mobiele netwerken en -systemen;
  • cursisten die al enige kennis hebben van communicatie in het vaste net en die werken bij een operator of ander telecombedrijf;
  • cursisten die betrokken zijn (geweest) bij het bouwen basestations en die hun kennis willen verbreden. 

Voorkennis is niet nodig.

Direct aanmelden

*Bron: laatste analyse van marktonderzoeker OpenSignal