Welke ICT-trends zijn er binnen technische beroepen

Om het jaar goed te beginnen laten we zien welke zes ICT-trends 2019 gaan bepalen. Zo ben jij in ieder geval goed voorbereid

Het snelle tempo van de technologische vooruitgang heeft geleid tot opwindende tech-trends die hele bedrijfstakken kunnen veranderen. Denk aan blockchain, cybercrime, digitale ethiek, 5G, digital twins en vooral robots. Ook dit jaar zullen de ontwikkeling op het gebied van ICT-toepassingen binnen de techniek groeien. Ronald Jansen, directeur van Dirksen Opleidingen, zet op een rij welke ICT-toepassingen wij zien binnen technische beroepen.

1. Anticiperen op sensoren en actoren
Steeds meer technici komen in aanraking met ICT-technologie die de aansturing, beveiliging en communicatie met sensoren en actoren mogelijk maakt. Om hierop te kunnen anticiperen is er voor veel beroepsgroepen behoefte aan bijscholing op het gebied van de ICT. Het containerbegrip ICT betekent voor ons kennis, vaardigheden en inzicht van het fysieke netwerk tot de apparatuur (elektronica en de voeding) en diensten.

2. Apparatuur koppelen aan netwerk
We zien het aantal opleidingsvragen omtrent kennis en vaardigheden om apparatuur te koppelen aan een netwerk (LAN en WAN) voor uiteenlopende groepen toenemen. Deze vragen worden door ons ook in 2019 vertaald naar nieuwe opleidingen en maatwerktraining voor bedrijven.

3. Kennis community
Voor ons is het belangrijk dat de deelnemers aan onze opleidingen een vertaalslag kunnen maken naar de praktijk en zichzelf kunnen blijven ontwikkelen met een scherp oog voor kwaliteit.  Volgens de methodiek van Charles Jennings, leren mensen voor een  groot gedeelte op de werkvloer. Om dit effect te versterken wordt op dit moment hard gewerkt aan een online kennistool om de deelnemers ook na de opleiding te ondersteunen. Deze tool zal medio 2019 online gaan.

4. Comeback van elektronica
Voor veel bedrijven is er behoefte aan medewerkers met kennis van de elektronica om met name servicewerkzaamheden uit te voeren. Dirksen is vanaf 1966 al marktleider in het verzorgen van elektronica opleidingen vanuit een praktische invalshoek. Via diverse werkvormen (klassikaal – zelfstudie – blended) zien wij een toename in de vraag naar elektronica opleidingen op maat.

5. Security
Internet of Things, energietransitie, Smart Citys, klimaatbeheersing en beveiliging van terreinen en gebouwen vragen om praktische vaardigheden met betrekking tot de security van apparaten en netwerken. Dat zie je terug in een uitgebreider security opleidingsaanbod, bijvoorbeeld de praktische security training van datanetwerken en een uitgebreide security training over het vormgeven van CCNA securitybeleid.

6. Resources met juiste kennisniveau moeten snel beschikbaar zijn
De investeringsplannen van de netwerkbeheerders zullen in 2019 ook de vraag naar koper-, coax- en glasvezelmonteurs doen toenemen. We zien dat werkgevers snel behoefte hebben aan mensen die beschikken over de juiste praktische basiskennis. Met een mbo-opleiding in bbl-vorm hebben werkgevers de mogelijkheid om nieuwe monteurs snel inzetbaar te krijgen maar ook te binden en door te ontwikkelen. Medewerkers van vandaag verwachten onderwijs dat hen helpt met de vaardigheden die ze nodig hebben voor de snel evoluerende carrières van de toekomst. 

Wil je doorpraten over ICT-trends en opleidingen? Bel 026 – 3 544 656 of mail naar bedrijfsopleidingen@dirksen.nl.