Ik wil het hele product begrijpen, zowel technisch als softwarematig

Bas Schalij is assembly technician bij Oceaneering AGV Systems en volgt bij Hogeschool Dirksen de opleiding Associate degree Industriële automatisering. Bas vertelt over zijn ervaringen met deze studie:

Ik werk elke dag met een hightech product en weet precies hoe dit technisch in elkaar steekt, alleen snap ik niks van hoe de software werkt. Ik volg de Associate degree-opleiding Industriële automatisering, zodat ik in de toekomst het hele product begrijp en zo kan doorgroeien. Waarom Hogeschool Dirksen? Er zijn weinig opleidingsinstituten die een deeltijdopleiding industriële automatisering aanbieden en van de instanties die over bleven, kwam Hogeschool Dirksen het persoonlijkst over.

Praktijkgericht lesmateriaal en kundige docenten
In de colleges zijn we lekker veel bezig met de praktijk. De lesstof die behandeld wordt, is duidelijk en wordt op een dusdanige manier uitgelegd dat het ook goed bij mij blijft hangen. Je kunt goed merken dat de docenten uit de praktijk komen en dus ook echt weten waar ze over praten, en niet alleen de theorie beheersen.

Fijne interactie met medestudenten
De interactie met medestudenten gaat super. We hebben een groepsapp aangemaakt waarin iemand zich kan afmelden voor een college, zodat een ander dit door kan geven. En er worden in de app vragen over de opleiding/lesmateriaal gesteld die vaak door één van de andere studenten snel wordt beantwoord. Het zijn leuke gedreven mensen die graag elkaar te hulp schieten indien nodig.

Goede aansluiting op het werk
Ik vind de afwisseling in zelfstudie en colleges erg fijn. Door dingen eerst te leren en daarna te doen, leer ik veel beter, sneller en vooral leuker. De opleiding sluit goed aan op mijn werk:

  • Alle elektro-modules kom ik de hele dag tegen met bedraden en wijzigen van de toekenningen die vaak niet kloppen. Ook EMC en EMI komen hier aan te bod.
  • Onze voertuigen werken wireless via wifi waar ik alles van moet instellen bij de Electrical Acceptance Test, dus ik kan me ook goed vinden in de module Datacommunicatie en netwerktechnicus. Dit betreft ook de bussystemen waar we met NodeId werken en de ouderwetse COM communicatie.
  • Ons systeem draait op Linux, waarin Python, C en C++ een grote rol speelt, dit zijn ook echt de modules waar ik op zit te wachten en vol voor wil gaan en misschien mijn afstudeeropdracht in wil doen.

Persoonlijke aanpak
Ik voel mij geen nummer bij Hogeschool Dirksen en waardeer de persoonlijke band enorm. Ook de manier van communiceren geeft mij een steuntje in de rug dat ik er niet alleen voor sta en ik in samenwerking met Dirksen deze opleiding goed ga afronden. Ook het lesmateriaal is in makkelijke woorden uitgeschreven.

Tips voor aankomende studenten
Gewoon doen. Alles wat je moet en wilt weten is op de Dirksen website te vinden. Zorg wel dat je persoonlijke steun hebt van je thuisfront, want het gaat er wel inhakken als je alleen maar in de boeken zit. Wees hier goed op voorbereid en heb het er met je partner over.