Onze klassikale trainingen zijn weer gestart. Bekijk in onze cursuskalender welke trainingen je kunt volgen.

Doorzoek onze website

Technisch consultant pleit voor meer begrip van werken in datacenters

12-12-2019

We spreken Dave Achthoven voor het eerst in de pauze van de training Optische Verdelers en netwerkcomponenten. Hij volgt regelmatig cursussen bij Dirksen Opleidingen, die kan hij namelijk goed gebruiken bij zijn werk als Technisch Consultant. Tijdens het gesprek pleit hij voor meer begrip voor de wereld van datacenters. Hij schreef er zelfs het Technisch Telehouse Handboek over. Een naslagwerk boordevol tips voor partners die werken in datacenters.

Dave is al 31 jaar in dienst bij KPN: “Sinds 2007 ben ik Technisch Consultant en functioneer ik als intermediair tussen de datacenters en KPN. Ik huur ruimtes bij datacenters die colocatiediensten aanbieden voor onze zakelijke klanten. Zie het maar dat je een flat hebt met kamertjes waar je een footprint (aantal vierkante meters ruimte) met stroom, koeling, brandbeveiliging en racks huurt. Ik regel alle facilitaire, financiële en contractuele zaken.”

Datacenters: een aparte wereld
Datacenters en Telehouses zijn een aparte wereld vertelt Dave: “Lang niet iedereen realiseert zich dat dit afgeschermde, streng beveiligde omgevingen zijn. Binnen draaien platforms van grote partijen. Je kunt niet zomaar binnenlopen. Er zijn enkele grotere partijen met meerdere locaties, maar in de praktijk is de toegang, de indeling op de racks en de afwerkwijze in elk gebouw anders. Dat maakt het voor partners die in een gebouw willen werken niet altijd even makkelijk.”

Technisch Telehouse Handboek
Met alle kennis en ervaring van zoveel colocaties in zijn hoofd besloot Dave een handboek te maken. Hierin staan technische gegevens, plattegronden en toegangsprocedures. Je kunt bijvoorbeeld zien waar je vanaf het ISRA punt bent beland en wat je wel en niet mag doen. Hij zegt: “Ik raad medewerkers van onze partners, zoals VolkerWessels Telecom, Allinq, Nokia en Huawai, aan het te gebruiken. Het Operational Excellence Team (OET) zorgt voor updates en distributie.”

Bijblijven bij technische ontwikkelingen zoals 5G
De technische ontwikkelingen in de telecomwereld gaan snel. Daarom is het altijd goed om bij te blijven. Dave: “Ik was pas in Groningen betrokken bij een pilot van het 5G lab. Ik had wel de klok horen luiden over 5G, maar waar de klepel zat, geen idee. Met behulp van de cursus IoT-netwerken: inleiding LoRa en LTE-M van Dirksen Opleidingen wist ik dat wel. En dat is prettig voor mijzelf, voor klanten en voor de collega’s van het salesteam.”

Praktijk, dat is het leukste
“Ik kom uit het storingenwerk en ben een echte techneut. Een beetje knutselen met de techniek, zoals LoRa en LTE-M toepassingen uitproberen op een ontwikkelboard en de toegang tot het netwerk tot stand laten komen, dat is het leukste deel van de training! En dat is ook jullie kracht. Mijn ervaring is dat Dirksen goed doordachte trainingen geeft met een perfect samenspel tussen je boek en de praktijk.”

Maak je opleidingsbudget elk jaar op
“Ik heb hetzelfde opleidingsbudget als iedere andere collega en maak dat elk jaar op. Dat raad ik overigens iedereen aan te doen. Dirksen heeft zoveel boeiende netwerk- en telecomtrainingen. Wie wil er niet werkzaam blijven en meekomen met nieuwe technieken?”

Heb jij nog opleidingsbudget over? 
Bekijk alle tele- en datacommucatie-opleidingen >
Bekijk alle koperinfrastructuur trainingen >