Digitale techniek 1

Na deze cursus beschikt u over basiskennis van digitale techniek. Deze kennis is onmisbaar voor medewerkers die werken aan elektronische apparatuur.
Prijs € 350,00
Studieduur 3 maanden bij een studietempo van 6-8 uur per week
Studievorm(en) Zelfstudie met online begeleiding
Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesavonden
Zelfstudie met online begeleiding + 10 real-time virtual slassrooms + 3 klassikale lesavonden

Voor wie

U volgt de cursus Digitale techniek 1 als u ruime kennis van de elektronica wilt hebben. Dat kan zijn voor verdere scholing of voor uw dagelijkse werk.

PHTT2

Voorkennis

U dient ruime kennis van elektriciteitsleer te hebben, bijvoorbeeld door het volgen van de cursus Elektriciteitsleer en Analoge techniek.

Doel

Werken met poortschakelingen, (geklokte) FlipFlops, FlipFlop schakelingen, digitale IC’s, multiplexing en demultiplexing en halfgeleidergeheugens.

Programma

De cursus Digitale techniek 1 is zeer praktijkgericht; u krijgt veel voorbeelden en opdrachten die u gaat uitwerken. Door het onderdelenpakket te gebruiken leert u componenten herkennen en ervaart u de elektrische eigenschappen in schakelingen van deze componenten. Combineert u het onderdelenpakket met de simulatiesoftware MultiSim, dan krijgt u optimaal inzicht in de werking van de schakelingen.

 • inleiding digitale techniek
 • binaire getallen en codes
 • poortschakelingen
 • flipflops
 • digitale IC's
 • halfgeleider geheugens
 • AD-en DA-omzetters
 • meetinstrumenten voor digitale schakelingen

Examen en materiaal
Deze module sluit u af een Dirksen-examen. Als u hiervoor slaagt, ontvangt u een certificaat. U ontvangt bij deze cursus een gratis examentraining.

Onderdelenpakket 
In vrijwel alle lessen zijn opdrachten verwerkt, waarbij u met een basis en digitaal onderdelenpakket en multimeter metingen verricht aan zelf gebouwde elektronische schakelingen. Hierdoor vergroot u uw praktische vaardigheden. U kunt de multimeter via Dirksen aanschaffen of een eigen multimeter gebruiken, mits u daarmee ook wisselstroom kunt meten. Het digitaal onderdelenpakket wordt standaard bij de cursus geleverd. U maakt bij deze cursus ook gebruik van het basis onderdelenpakket uit de cursus Elektriciteitsleer. Indien u niet in het bezit bent van dit onderdelenpakket, kunt u dit pakket bij inschrijving bijbestellen. 

Simulatiesoftware MultiSim
Naast het werken met het onderdelenpakket kunt u ook gebruikmaken van simulatiesoftware MultiSim. Daarmee beschikt u over een groot aantal componenten en gesimuleerde meetapparatuur. U kunt dan gecompliceerde schakelingen opbouwen en testen, zonder het risico dat u dure elektronische onderdelen beschadigt. U kunt MultiSim via Dirksen aanschaffen. Klik hier voor meer informatie over MultiSim.

Studievormen

Kies de studievorm die bij u past:

Zelfstudie met online begeleiding
U studeert op uw manier, waar en wanneer u wilt en wordt daarbij online begeleid door een docent. Via de online leeromgeving maakt u uw studieplanning, heeft u contact met uw docent en kunt u binnen enkele seconden uw huiswerk controleren.

Waardeert u de studievrijheid van een zelfstudie, maar wilt u graag een extra steuntje in de rug, kies dan voor één van de onderstaande studievormen:

Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesavonden
Tijdens de klassikale lesavonden (2,5 uur) geeft de docent een toelichting op de te bestuderen lesstof en bent u in de gelegenheid direct vragen te stellen aan docenten en medestudenten.

Zelfstudie met online begeleiding + 10 real-time virtual classrooms + 3 klassikale lesavonden
Voor optimale ondersteuning tijdens uw studie kiest u voor deze studievorm. Naast de 3 klassikale lesavonden volgt u 10 real-time virtual classrooms. Dit houdt in dat u in uw eigen omgeving studeert en één keer per week op een vast tijdstip een virtual classroom volgt. Tijdens deze interactieve online sessies van circa een uur geeft uw docent een toelichting op de te bestuderen lesstof en bent u in de gelegenheid direct vragen te stellen aan de docent en medestudenten. Door middel van voorbeeldvragen van de docent kunt u zelf toetsen of u de lesstof onder de knie hebt.

De voordelen op een rijtje van virtual classrooms:

 • Interactie met docent en medestudenten
 • Een heldere studieplanning
 • Een extra steuntje in uw rug
 • U kunt de gemiste virtual classrooms op een later tijdstip terugkijken

De klassikale lesavonden worden verzorgd in ons trainingscentrum in Maarssen.

Kosten

Studievormen

Zelfstudie met online begeleiding € 350,00
Zelfstudie met online begeleiding + 3 klassikale lesavonden € 495,00
Zelfstudie met online begeleiding + 10 real-time virtual slassrooms + 3 klassikale lesavonden € 650,00

Materialen

Examen Digitale techniek 1 (DT1) Ter info € 115,00
Multimeter digitaal Facultatief € 37,19 excl. 21% btw
Onderdelenpakket Basis Facultatief € 37,19 excl. 21% btw
Onderdelenpakket Digitaal Verplicht € 0,00
Simulatiesoftware MultiSim Facultatief € 78,51 excl. 21% btw

Relevante andere opleidingen

Digitale techniek 2 € 405,00