Elektriciteitsleer

Wat is er nu interessanter dan ontdekken hoe elektronica werkt? In vrijwel elk apparaat dat we gebruiken zit elektronica. Bovendien is er veel vraag naar werknemers die een goede kennis van elektronica hebben. Met de cursus Elektriciteitsleer van Dirksen legt u een goede basis voor een verdere opleiding in de elektronica, telecommunicatie en technische ICT. Pak daarom nu uw kans en start met de opleiding Elektriciteitsleer (Basis elektronicus A)!
Prijs € 395,00
Studieduur 6 maanden bij een studietempo van 6-8 uur per week
Studievorm(en) Module
Module met virtual classes
Virtual classes (alleen voor al ingeschreven cursisten Elektriciteitsleer)

U wilt ruime kennis van elektronica hebben, bijvoorbeeld voor uw werk of verdere opleiding. Deze module is ook geschikt als u een (gedeeltelijke) mbo-opleiding heeft gevolgd en meer kennis wilt hebben over elektronische schakelingen.

PHTT2
"Het cursusmateriaal is goed van opzet en leest prettig. De vragen tussendoor, de samenvattingen en de eindvragen werken daar structureel aan mee."
Aart Vos, Systeembeheerder Sterrewacht, Universiteit Leiden

Vmbo met enige kennis van wis- en natuurkunde.

Deze cursus maakt onderdeel uit van de opleiding Basis elektronicus.

De cursus Elektriciteitsleer is zeer praktijkgericht; u krijgt veel voorbeelden en opdrachten die u gaat uitwerken. Door het onderdelenpakket te gebruiken leert u componenten herkennen en ervaart u de elektrische eigenschappen in schakelingen van deze componenten. Door gebruik te maken van schema’s en handleidingen leert u metingen analyseren en uitvoeren en storingen opsporen en verhelpen.

Programma

 • wet van Ohm
 • multimeter
 • weerstanden
 • vermogen
 • wisselspanning
 • halfgeleiderdiodes
 • serie- en parallelschakelingen
 • opnemers en weergevers
 • RC-tijden en -schakelingen
 • functiegenerator en oscilloscoop
 • spoelen en transformatoren
 • gelijkrichting
 • condensatoren
Examen en materiaal
Deze module sluit u af met een Dirksen-examen. Als u hiervoor slaagt, ontvangt u het certificaat 'Basis elektronicus A’. De combinatie van de certificaten Basis elektronicus A, B en C geeft recht op het diploma 'Basis elektronicus'. Profiteer van een aanzienlijk kostenvoordeel door in te schrijven voor de combinatieopleiding.

Extra uitleg met mp3’s
We vinden het belangrijk dat u tijdens uw studie uitvoerig informatie en uitleg krijgt. Bij deze cursus zijn dan ook geluidsfragmenten met extra uitleg toegevoegd. Via DirksenPlaza kunt u mp3's downloaden met aanvullende informatie over bijvoorbeeld elektriciteit en veiligheid.

Onderdelenpakket
In vrijwel alle lessen zijn opdrachten verwerkt, waarbij u met een onderdelenpakket en multimeter metingen verricht aan zelf gebouwde elektronische schakelingen. Hierdoor vergroot u uw praktische vaardigheden. Het onderdelenpakket kunt u bij de cursus bestellen.

Simulatiesoftware MultiSim
Naast het werken met het onderdelenpakket kunt u ook gebruikmaken van simulatiesoftware MultiSim. Daarmee beschikt u over een groot aantal componenten en gesimuleerde meetapparatuur. U kunt dan gecompliceerde schakelingen opbouwen en testen, zonder het risico dat u dure elektronische onderdelen beschadigt. U kunt MultiSim via Dirksen aanschaffen. Klik hier voor meer informatie over MultiSim.

 

 

 

U kunt deze module ook volgen met real-time virtual classes. Dit houdt in dat u in uw eigen omgeving studeert en één keer per week op een vast tijdstip een virtual class volgt. Tijdens deze interactieve online sessies van circa een uur geeft uw docent een toelichting op de te bestuderen lesstof en bent u in de gelegenheid direct vragen te stellen aan docenten en medestudenten.

De voordelen op een rijtje:

 • Interactie met docent en medestudenten
 • Uw studie is goed te combineren met uw werk- en privéleven
 • Een heldere studieplanning
 • Een extra steuntje in uw rug
 • U kunt de gemiste virtual classes op een later tijdstip terugkijken
 • U bespaart reistijd en reiskosten

Er worden circa 25 real-time virtual classes tijdens deze module verzorgd.

De virtual classes staan gepland op:

15 oktober, 22 oktober, 29 oktober, 5 november, 12 november, 19 november, 26 november, 3 december, 10 december, 17 december 2014, 7 januari, 14 januari, 21 januari, 28 januari, 4 februari, 11 februari, 18 februari, 25 februari, 4 maart, 11 maart, 18 maart, 1 april, 8 april, 15 april, 22 april 2015.

 

Studievormen

Module € 395,00 of in 5 termijnen van € 83,00
Module met virtual classes € 795,00 of in 5 termijnen van € 167,00
Virtual classes (alleen voor al ingeschreven cursisten Elektriciteitsleer) € 400,00 of in 5 termijnen van € 84,00

Materialen

Examen Basis elektronicus A - Elektriciteitsleer Ter info € 95,00
Examentraining Basis elektronicus A schriftelijk Facultatief € 13,50
Leerboek 1 Facultatief € 15,09 excl. 6% btw
Leerboek 2 Facultatief € 15,09 excl. 6% btw
Multimeter digitaal Facultatief € 28,93 excl. 21% btw
Onderdelenpakket Basis elektronicus A Facultatief € 33,68 excl. 21% btw
Simulatiesoftware MultiSim Facultatief € 111,57 excl. 21% btw

Relevante andere opleidingen

Analoge en digitale techniek € 395,00
Basis elektronicus combinatie opleiding € 695,00